Теми статей
Обрати теми

Рентна плата за воду: хто може застосувати понижуючий коефіцієнт

Кравченко Дар’я, Біляєва Олена, Децюра Сергій
Лист ГУ ДФС у Рівненській обл. від 24.10.17 р. № 2359/ІПК/10/17-00-12-03-10

У листі, що коментується, податківці роз’яснили тонкощі нараховування рентної плати підприємством, яке постачає воду.

Коефіцієнт 0,3. Податківці нагадали, що платник, який постачає воду, має право при розрахунку рентної плати застосовувати понижуючий коефіцієнт 0,3, якщо є житлово-комунальним підприємством (п. 255.7 ПКУ). До когорти таких підприємств віднесено суб’єктів, які безпосередньо виробляють, створюють та/або надають житлово-комунальні послуги (п.п. 14.1.59 ПКУ).

Крім того, щоб надавати послуги з централізованого водопостачання, вони повинні отримати ліцензію на здійснення такої діяльності (п. 28 ч. 1 ст. 7 Закону України від 02.03.15 р. № 222-VIII).

Тому податківці переконані, що підприємство, яке постачає воду у населеному пункті, може розраховувати рентну плату із застосуванням коефіцієнта 0,3, якщо має ліцензію на централізоване водопостачання. Якщо ліцензії немає — застосовує повноважні ставки.

Зменшення об’єкта оподаткування. При передачі води іншим суб’єктам (вторинним водокористувачам) на підставі договору на постачання води постачальник (первинний водокористувач) звільняється від сплати рентної плати за воду. За неї податок сплачує отримувач води — вторинний водокористувач (п.п. 255.11.2 ПКУ).

Враховуючи це, підприємство може зменшити об’єкт оподаткування на обсяги води, рентну плату за які внесено вторинними водокористувачами (на обсяги води, яку отримали вторинні водокористувачі).

Крім того, контролери нагадали, що з початку 2018 року платниками рентної плати будуть лише первинні водокористувачі. Отже, вони вже не зможуть зменшувати об’єкт оподаткування на обсяг води, переданої вторинним користувачам.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі