Теми статей
Обрати теми

Безкоштовне постачання рекламних товарів: ДФСУ відмовляється від подвійного обкладення ПДВ

Кравченко Дар’я, Біляєва Олена, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 03.11.17 р. № 2510/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, контролери відповіли на чергове питання про ПДВ-обкладення операцій з безкоштовної роздачі рекламної продукції.

Податківці переконані: безоплатна передача товарів, призначених для рекламних цілей (рекламні буклети, листівки, брошури, плакати), — це звичайне постачання (тільки на безкоштовній основі). Причому незалежно від статусу покупця (платник або неплатник ПДВ, юрособа або фізособа) і подальшого напряму використання покупцем отриманого товару (у господарській або негосподарській діяльності).

Тому такі операції слід обкладати ПДВ у загальному порядку, звичайно ж, з огляданням на п. 188.1 ПКУ. У принципі, вони говорили про це і раніше (наприклад, у листі ДФСУ від 27.11.15 р. № 26071/10/28-10-06-11 та від 19.04.16 р. № 8819/6/99-99-19-03-02-15 // «БТ», 2016, № 21).

Водночас нарахування ПДВ-зобов’язань можна взагалі уникнути. Так, якщо вартість безоплатно переданих товарів рекламного призначення згідно з бухобліковими правилами включається до складу вартості інших самостійно виготовлених товарів/послуг (наприклад, рекламних послуг). Такі товари вважаються використаними в оподатковуваних операціях, а тому їх передача не розглядається як окрема операція з постачання (у тому числі з безоплатної поставки) товарів. А отже, не обкладається ПДВ.

Але! Якщо вартість безоплатно переданих товарів рекламного призначення НЕ включається до складу вартості продукції/послуг, то така передача товарів обкладається ПДВ у загальному порядку виходячи з мінбази, визначеної п. 188.1 ПКУ.

Зверніть увагу: «компенсуючі» ПДВ-зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ (використання в негоспдіяльності) при рекламних роздачах нараховувати не потрібно, і з цим погоджуються податківці в листі, що коментується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі