Розміщуємо рекламні матеріали нерезидента у ЗМІ: чи буде ПДВ

Кравченко Дар’я, Біляєва Олена, Децюра Сергій
Лист ГУ ДФС у м. Києві від 06.11.17 р. № 2522/ІПК/26-15-12-01-18

У листі, що коментується, податківці розповіли про нюанси ПДВ-обкладення операцій за розміщенням матеріалів нерезидента в друкарському ЗМІ, а також щодо організації і проведення рекламних заходів для нерезидента.

Висновок контролерів простий — усе залежатиме від того, як платник ПДВ класифікує послуги (ст. 36 ПКУ), що надаються.

Адже об’єктом обкладення ПДВ є операції з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України (п.п. «а» і п.п. «б» п. 185.1 ПКУ).

А місце постачання послуг визначається залежно від (пп. 186.2 — 186.4 ПКУ):

• виду послуг, що надаються;

• місця фактичного надання відповідних послуг.

Тому:

• якщо послуги з розміщення матеріалів нерезидента в друкарському ЗМІ і послуги з організації та проведення заходів для нерезидента підпадають під визначення рекламних послуг, то місцем їх постачання буде місце реєстрації їх одержувача (п.п. «б» п. 186.3 ПКУ). Тобто нерезидента. У цьому випадку перелічені вище операції під ПДВ-обкладення не потрапляють;

• якщо вказані вище послуги не підпадають під визначення рекламних, то для цілей обкладення ПДВ місцем їх постачання буде місце реєстрації їх постачальника (п. 186.4 ПКУ). Тобто платника ПДВ. У такому разі ці послуги обкладатимуться ПДВ в загальному порядку (за ставкою ПДВ 20 %).

А ось щоб визначити, чи є послуги, що надаються нерезиденту, рекламними, фіскали радять звернутися до ст. 1 розд. I Закону про рекламу*. Згідно з цією нормою реклама — інформація про особу або товар, розповсюджена у будь-якій формі і будь-яким способом та призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів реклами і їх інтерес щодо таких особи або товару.

* Закон України «Про рекламу» від 03.07.96 р. № 270/96-ВР.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі