Теми статей
Обрати теми

Заблокували податкову накладну — не хвилюйтесь, витрати будуть

Кравченко Дар’я, Біляєва Олена, Децюра Сергій
Лист ГУ ДФС у Чернігівській обл. від 06.11.17 р. № 2526/ІПК/10/25-01-12-02-06

З 01.07.17 р. запрацювали процедури блокування податкових накладних (ПН). Причина такого блокування — підозра постачальника у здійсненні фіктивної операції.

Враховуючи це, у покупців виникає закономірне запитання: чи мають вони право при визначенні фінрезультату (отже, і об’єкта для обкладення податком на прибуток) врахувати витрати на придбання товарів/послуг, ПН на постачання яких були заблоковані?

У листі, що коментується, контролери заспокоїли. Вони запевняють, що факт блокування ПН не впливає на можливість покупця включити вартість «підозрілих» товарів до складу витрат.

Пояснюють це податківці тим, що правила визначення об’єкта обкладення податком на прибуток орієнтовані на бухгалтерські правила. А за правилами бухобліку, підставою для відображення операції в обліку є первинні документи (п. 1 ст. 9 Закон про бухоблік).

Податкова накладна з точки зору бухгалтерського обліку не є первинним документом, тобто документом, який містить відомості про господарську операцію. Такий документ можна розцінювати виключно як податковий документ. На його підставі платник може сформувати лише дані податкового обліку з ПДВ.

Підтвердити здійснення операції можна іншими документами: накладними, рахунками, актами тощо.

Тому податківці твердо заявляють: коли покупець має первинні документи, які підтверджують реальність операції, то відмова у реєстрації ПН в ЄРПН не може позбавити його права включити операцію до складу витрат.

Висновки зроблені у листі, що коментується, є логічними та обґрунтованими і підтверджують, що факт блокування ПН жодним чином не впливає на реальність здійснення госпоперації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі