Теми статей
Обрати теми

Дохід єдиноподатника від незареєстрованої діяльності: хто платить ПДФО і ВЗ?

Кравченко Дар’я, Біляєва Олена, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 02.11.17 р. № 2490/6/99-99-13-01-01-15/ІПК

Якщо ви виплатили дохід підприємцеві, а потім виявилося, що такий вид діяльності в нього не зареєстрований, нічого страшного: вам не доведеться сплачувати ні ПДФО, ні військовий збір (далі — ВЗ).

Для вас як для податкового агента неважливо, які види діяльності вказані підприємцем у ЄДР*. Якщо він надав вам копію документа, що підтверджує його підприємницький статус, то можна не утримувати ні ПДФО, ні ВЗ і сміло виплачувати йому дохід. Це правило закріплене в п. 177.8 ПКУ, і з ним не сперечаються навіть податківці. Підтвердженням чому служить, зокрема, лист, що коментується, і роз’яснення в категорії 103.07 ЗІР ДФСУ.

* Єдиний держреєстр юросіб, фізосіб-підприємців і громадських формувань.

Виходить, що госпсуб’єкту, який виплачує дохід підприємцю-єдиноподатнику, немає потреби «порпатися» у видах діяльності спрощенця: вказані вони в ЄДР і в Реєстрі платників ЄП, чи дозволені для конкретної групи або взагалі заборонені усім без винятку єдиноподатникам — усе це проблеми єдиноподатника. У разі якогось порушення він сам відповідатиме за це.

Податковому агентові важливо лише одне — документ, що підтверджує підприємницький статус фізичної особи. Якщо він є, ПДФО і ВЗ не утримуємо.

Який же це документ? — Копія будь-якого актуального документа, що підтверджує держреєстрацію підприємця (виписка або витяг з ЄДР) або копія витягу з Реєстру спрощенців.

Будь-який дохід, виплачений підприємцю-єдиноподатнику, податковий агент зобов’язаний відобразити в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою «157». Причому незалежно від того, за яку діяльність отриманий підприємцем такий дохід. Вказана вона в ЄДР і/або в Реєстрі платників ЄП за вашим контрагентом або ні — усе одно ознака доходу одна й та ж — «157». Такий висновок міститься і в консультації податківців, розміщеній у категорії 103.25 ЗІР ДФСУ.

Тепер давайте подивимося з іншого боку. Якщо ви підприємець і отримали дохід від «сторонньої» діяльності, не вказаної в ЄДР і/або Реєстрі ЄП (але при цьому така діяльність дозволена для спрощенців).

Податківці вважають, що підприємець-єдиноподатник не має права здійснювати види діяльності, не вказані у його облікових даних (див. категорію 107.01 ЗІР ДФСУ). Ну а оскільки в п. 293.4 ПКУ для цього випадку не передбачена 15 % ставка єдиного податку, вони наполягають на тому, щоб з такого доходу сплачувався ПДФО і ВЗ за правилами, встановленими для звичайних громадян — фізичних осіб. Тобто при отриманні такого доходу підприємець повинен сам за підсумками року подати декларацію про доходи (як звичайний громадянин) і сплатити ПДФО і ВЗ.

Зверніть увагу! У разі здійснення видів діяльності, не вказаних у Реєстрі платників ЄП, підприємець повинен перейти на загальну систему оподаткування з 1-го числа місяця, що йде за звітним періодом (для єдиноподатників 3 групи — це квартал), в якому здійснювалися такі види діяльності (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Щоб не відмовлятися від спрощенки, підприємець-єдиноподатник 3 групи може подати разом з ЄП-декларацією за звітний квартал, в якому з’явився новий вид діяльності, заяву про внесення змін до Реєстру платників ЄП (при цьому, звичайно ж, цей вид діяльності повинен значитися в ЄДР) (див. категорію 107.12 ЗІР ДФСУ).

Ну а як бути за ситуації, коли підприємець здійснював діяльність, не вказану в ЄДР і заборонену для спрощенців? У цьому випадку ПДФО і ВЗ платити не треба. З доходу від такої діяльності підприємець сплачує ЄП за ставкою 15 % і з наступного кварталу переходить на загальну систему оподаткування (п.п. 4 п. 293.4, п.п. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі