Теми статей
Обрати теми

«Ми переїхали!»: куди звітувати і платити податки?

Біляєва Олена, податковий експерт
Підставою для написання цієї статті став лист ДФСУ від 27.10.17 р. № 2418/6/99-99-15-01-01-15/ІПК. У ньому податківці досить детально відповіли на запитання cтосовно подання звітності і сплати податків, що виникають при зміні місцезнаходження підприємства посеред бюджетного року. Щоб вам було легше орієнтуватися «на місцевості», ми підготували своєрідну «дорожню карту».

Хто повідомляє податківців?

Розпочнемо з того, що самостійно повідомляти податківців про зміну свого місцезнаходження зобов’язані тільки особливі госпсуб’єкти. Це юрособи, щодо яких законом встановлені особливості держреєстрації і які не включаються в ЄДР (п. 64.2 ПКУ). Коло таких осіб досить вузьке — серед них, наприклад, відокремлені підрозділи нерезидентів, у тому числі постійні представництва нерезидентів, військові частини тощо.

Вони повинні самостійно сповіщати податківців про переїзд, якщо перебралися на територію іншої адміністративно-територіальної одиниці і поміняли податковий орган, в якому перебували на обліку як платники податків (п. 66.3 ПКУ). Для цього платник подає в податковий орган за новим місцезнаходженням заяву за ф. № 1-ОПП з позначкою «Зміни». На це надається 10 днів від дня держреєстрації зміни місцезнаходження.

Окрім цього, особливій категорії платників також ставиться в обов’язок заміна довідки за ф. № 34-ОПП відповідно до п. 9.4 Порядку № 1588 (див. консультацію в категорії 119.06 ЗІР ДФСУ).

Усі інші юрособи, відомості про яких є в ЄДР, при зміні місцезнаходження не зобов’язані повідомляти про це податківців. За них це зробить держреєстратор.

Як платник може упевнитися, що він поставлений на облік в податковому органі за новим місцезнаходженням? За правилами, встановленими п. 63.13 ПКУ, відомості про взяття на податковий облік юросіб платник може почерпнути з Єдиного державного реєстраційного веб-порталу. Ця ж інформація дублюється і на сайті ДФСУ.

Якщо в тому, що підприємство поставлене на облік в новому податковому органі, треба переконати інших (наприклад банк), то для цього досить показати копію виписки з ЄДР (для більшості юросіб) або довідку за ф. № 34-ОПП (для особливих платників).

Як діють податківці?

Процедури переведення платника в інший податковий орган у зв’язку зі зміною місцезнаходження наведемо в табл. 1.

Таблиця 1. Механізм зміни основного місця обліку платника

Для платників, відомості про яких

містяться в ЄДР

не містяться в ЄДР

Протягом 20 днів після отримання відомостей або заяви контролюючий орган за попереднім місцезнаходженням платника в електронному вигляді формує і направляє в контролюючий орган за новим місцезнаходженням платника повідомлення за ф. № 11-ОПП (із заповненими розділами I і II). Відомості про відправлення повідомлення заносяться в Єдиний банк даних юросіб

Протягом 2 робочих днів після надходження повідомлення за ф. № 11-ОПП контролюючий орган за новим місцезнаходженням платника здійснює взяття його на облік (основне місце обліку)(1), про що вносить відповідні зміни в Єдиний банк даних юросіб

У день узяття платника на облік в контролюючому органі за новим місцезнаходженням відповідні відомості передаються в ЄДР із зазначенням дати і номера запису про взяття на облік, назви та ідентифікаційного коду контролюючого органу, в якому платник узятий на облік

Контролюючий орган за новим місцезнаходженням платника вносить дані про взяття на облік у два примірники повідомлення за ф. № 11-ОПП (заповнюється розділ III) і направляє в контролюючий орган за попереднім місцезнаходженням

Контролюючий орган за попереднім місцезнаходженням протягом 2 робочих днів знімає з обліку платника (основне місце обліку). Інформація про зняття з обліку вноситься в Єдиний банк даних юросіб

Платник звертається в контролюючий орган за основним місцем обліку за отриманням нової довідки за ф. № 34-ОПП. У заяві треба вказати причину заміни і прикласти до неї стару довідку

Контролюючий орган протягом 2 робочих днів після отримання такого звернення видає платникові нову довідку за ф. № 34-ОПП

Контролюючий орган за попереднім місцезнаходженням (неосновним місцем обліку) передає облікову справу платника й інші документи про адміністрування податків і зборів контролюючому органу за основним місцем обліку разом з одним примірником повідомлення за ф. № 11-ОПП (із заповненим розділом IV) в такі строки:

• після закінчення бюджетного періоду щодо платників, які сплачують податки за попереднім місцем обліку до закінчення бюджетного року відповідно до п. 10.13 Порядку № 1588;

• протягом 2 робочих днів після зняття з обліку в інших випадках

(1) Зверніть увагу! Якщо до дати спливу одного місяця після отримання документів про зміну місцезнаходження платника контролюючий орган за новим місцезнаходженням не узяв такого платника на облік (основне місце обліку), то взяття на облік за новим місцезнаходженням здійснюється автоматично в день закінчення такого строку (абз. 2 п. 10.8 Порядку № 1588).

Куди платити податки і подавати звітність?

Затриматися на обліку в старому податковому органі (неосновне місце обліку) підприємству, що змінило дислокацію, припаде до кінця поточного бюджетного року (п. 10.13 Порядку № 1588). Причина в тому, що згідно з ч. 8 ст. 45 БКУ при зміні місцезнаходження підприємства повинні сплачувати встановлені законодавством податки і збори (обов’язкові платежі) за старим місцезнаходженням до закінчення поточного бюджетного року. Сюди ж вони продовжують подавати і податкові декларації (звіти, розрахунки). Про це нагадують податківці в консультації з категорії 119.06 ЗІР ДФСУ.

Саме тому юрособи — платники податків до закінчення року обліковуються:

• у контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) з ознакою того, що вони є платниками податків до закінчення року. При цьому подавати заяву про взяття на облік за неосновним місцем обліку не потрібно (п.п. 1 п. 10.13 Порядку № 1588);

• у контролюючому органі за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) з ознакою того, що вони є платниками податків з наступного року.

Тільки-но поточний бюджетний рік закінчиться, податківці в «старому» податковому органі сформують пакет документів і відправлять своїм колегам у новий податковий орган.

Важливо! Вказане правило не поширюється на:

• юросіб, які не є суб’єктами господарювання;

• відокремлені підрозділи юросіб;

• незалежних професіоналів.

Вони сплачують податки і подають звітність за новим місцезнаходженням з дати взяття на облік у контролюючому органі за новою адресою.

На думку податківців, такий же порядок сплати податків і подання звітності при зміні місцезнаходження (тобто відразу за новим місцем обліку) діє і для фізосіб-підприємців (див. категорію 119.06 ЗІР ДФСУ). При визначенні місця сплати податків і подання звітності слід ураховувати вимоги профільних нормативно-правових актів, що регулюють правила стягування окремих податків і зборів (див. табл. 2).

Таблиця 2. Порядок сплати податків і подання звітності при зміні місцезнаходження підприємства

Вид податку (збору, внеску) або звітності

Куди сплачувати зобов’язання і подавати звітність

ПДВ

Сплачуємо ПДВ-зобов’язання і подаємо ПДВ-декларації до кінця поточного бюджетного року в податковий орган за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку), а з 1 січня наступного року — у податковий орган за новим місцезнаходженням (основне місце обліку). Тобто декларацію за грудень (IV квартал) потрібно подавати вже за новим місцем обліку.

Пам’ятайте! При зміні місцезнаходження слід пройти процедуру перереєстрації. Для цього платник повинен подати до податкового органу за новим місцезнаходженням заяву за ф. № 1-ПДВ з позначкою «Перереєстрація» (див. категорію 101.02 ЗІР ДФСУ). Зробити це потрібно протягом 10 робочих днів, наступних за днем ​​унесення змін про місцезнаходження юрособи в ЄДР.

При перереєстрації дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, а датою перереєстрації в загальному випадку є останній день строку в 3 робочі дні з дня отримання реєстраційної заяви з позначкою «Перереєстрація».

Увага! До дати перереєстрації платник ПДВ використовує попередні реквізити податкової реєстрації (п. 4.3 Положення № 1130). Це означає, що в періоді ПДВ-перереєстрації підприємства у зв’язку зі зміною місцезнаходження в податкових накладних, що видаються (отримуються) їм, має фігурувати його колишнє місцезнаходження (див. категорію 101.16 ЗІР ДФСУ). Нову адресу в податкових накладних потрібно вказувати з дати перереєстрації платника ПДВ.

Зміна місця реєстрації платника ПДВ не впливає на порядок реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Після ПДВ-перереєстрації платник може отримати в податковому органі витяг з Реєстру платників ПДВ, в якому буде вказано вже нове місцезнаходження. Для цього потрібно подати запит за ф. № 1-ЗВР (додаток 11 до Положення № 1130).

Утім, вказаний витяг з Реєстру можна і зовсім не отримувати. Підтвердженням факту реєстрації особи платником ПДВ є наявність інформації про таку реєстрацію на офіційному сайті ДФСУ

Податок на прибуток

Сплачувати грошові зобов’язання і подавати декларацію з податку на прибуток до кінця поточного бюджетного року необхідно за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку), а з 1 січня наступного року — за новим місцезнаходженням (основне місце обліку)

ЄСВ

Якщо страхувальник у звітному періоді змінює місцезнаходження зі зміною адміністративного району, то ЄСВ-звітність за цей звітний період (з першого до останнього календарного числа звітного періоду) подається в податковий орган за новим місцем взяття на облік (п. 7 розд. III Порядку № 435).

Таким чином, у разі зміни підприємством місцезнаходження протягом бюджетного року подавати ЄСВ-звітність і сплачувати ЄСВ починаючи з періоду, в якому відбулася передислокація, треба за новим місцем обліку (див. також консультації в категоріях 119.06, 301.06 ЗІР ДФСУ)

ПДФО

До закінчення поточного бюджетного року сплачуємо ПДФО і подаємо Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ за попереднім місцезнаходженням (див. також категорію 103.25 ЗІР ДФСУ).

Якщо місцезнаходження змінює неуповноважений відокремлений підрозділ підприємства, то головне підприємство сплачує ПДФО і подає копію Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ за новим місцезнаходженням такого підрозділу з дати взяття на облік у податковому органі за новим місцезнаходженням. Причина: на відокремлені підрозділи юрособи не поширюється ч. 8 ст. 45 БКУ (див. категорію 103.25 ЗІР ДФСУ)

Єдиний податок

Якщо юрособа-єдиноподатник 3 групи переїхала в інший адміністративний район, то сплату єдиного податку (далі — ЄП) і подання єдиноподатних декларацій така юрособа здійснює (див. категорію 108.01.04 ЗІР ДФСУ) :

до кінця поточного бюджетного року — за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку);

з 1 січня наступного року — за новим місцезнаходженням (основне місце обліку).

Важливо! Не забудьте внести зміни в Реєстр платників ЄП. Для цього подайте відповідну заяву разом з ЄП-декларацією за звітний період, в якому відбулася зміна податкової адреси (п. 298.6 ПКУ). Наступного дня після цього ви можете подати запит (у довільній формі), у відповідь на який орган ДФСУ зобов’язаний видати вам новий витяг з Реєстру платників ЄП (що містить уже нову адресу податкової реєстрації).

За ситуації, коли підприємство-загальносистемник, що змінює адміністративний район, вирішує перейти на сплату ЄП, заяву про перехід на спрощену систему оподаткування слід подавати (див. категорію 108.01.01 ЗІР ДФСУ) :

• за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) — якщо підприємство переходить на ЄП посеред року (з 1 квітня, з 1 липня або з 1 жовтня);

• за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) — якщо перехід на ЄП відбудеться з 1 січня наступного року

«Паливний» акциз

Сплачувати акцизний податок і подавати декларацію за ним до кінця поточного бюджетного року треба за попереднім місцезнаходженням (неосновним місцем обліку).

Якщо виникла необхідність подати реєстраційну заяву за ф. № 1-АКП (у тому числі з позначкою «Зміни», «Анулювання реєстрації»), то робити це потрібно за основним місцем обліку (тобто за новим місцезнаходженням) (категорія 116.13.01 ЗІР ДФСУ)

Повідомлення за формою № 20-ОПП

Якщо в підприємства виникає необхідність подати повідомлення за ф. № 20-ОПП під час процедури переведення на обслуговування в інший контролюючий орган у зв’язку зі зміною місцезнаходження, то таке повідомлення треба подавати за основним місцем обліку платника (тобто за новим місцезнаходженням)

Повідомлення про прийняття працівника на роботу

Згідно з постановою КМУ від 17.06.15 р. № 413 повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства або уповноваженим ним органом (особою) в територіальні органи ДФС за місцем обліку як платника ЄСВ. З цієї норми з урахуванням п. 7 розд. III Порядку № 435 можна зробити висновок: після взяття підприємства на облік як платника ЄСВ за новим місцезнаходженням подавати повідомлення про прийняття працівника на роботу треба в контролюючий орган за новим місцезнаходженням

Якщо використовуєте електронний підпис

Щоб мати можливість надавати податкову звітність в електронному вигляді, платники укладають з податківцями договір про визнання електронних документів (далі — Договір). З 15.11.17 р. порядок укладення Договору регулюється Порядком № 557 (ср. ). Відбувається це шляхом направлення платником Заяви про приєднання до Договору.

У п. 5 розд. III Порядку № 557 прописано: якщо є діючий Договір, то в разі зміни адміністративно-територіальної одиниці і контролюючого органу, в якому платник перебуває на обліку, Заява про приєднання до Договору в контролюючий орган за новим місцезнаходженням не направляється. Це означає, що переукладати Договір у зв’язку з переїздом не треба. Діючим вважається Договір за попереднім основним місцем обліку.

Якщо виникла необхідність подати Заяву про приєднання до Договору в період, коли підприємство змінює місцезнаходження і при цьому продовжує сплачувати податки та збори за місцем попередньої реєстрації до кінця поточного бюджетного року, то Заяву направляють у контролюючий орган за попереднім місцезнаходженням до кінця року.

Висновки

  • Підприємства, відомості про яких включені в ЄДР, не зобов’язані повідомляти податківців про зміну місцезнаходження. Це зробить держреєстратор.
  • У разі зміни місцезнаходження більшість податків і зборів підприємство сплачує до кінця поточного бюджетного року за попереднім місцезнаходженням. Сюди ж подають податкові декларації (звіти, розрахунки).
  • Виняток — ЄСВ, сплату якого і подання звітності треба здійснювати за новим місцезнаходженням починаючи з періоду, в якому відбулася передислокація.

Документи і скорочення статті

БКУ — Бюджетний кодекс України від 08.07.10 р. № 2456-VI.

Порядок № 1588 — Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.11 р. № 1588.

Положення № 1130 — Положення про реєстрацію платників ПДВ, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.14 р. № 1130.

Порядок № 435 — Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.15 р. № 435.

Порядок № 557 — Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами, затверджений наказом Мінфіну від 06.06.17 р. № 557.

ЄДР — Єдиний держреєстр юросіб, фізосіб-підприємців і громадських формувань.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі