Теми статей
Обрати теми

Повернення передоплати: як відобразити в ЄП-звітності

Як ФОП — платник єдиного податку в податковій декларації відображає повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцеві за товари (роботи, послуги) у разі розірвання договору (у тому числі якщо їх отримання та повернення відбувається в різних податкових періодах)?

Доходом платника єдиного податку (ЄП) для ФОП є дохід, отриманий протягом звітного періоду у грошовій формі (готівковою та/або безготівковою); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ (п.п. 1 п. 292.1 ПКУ).

При цьому датою отримання доходу платника ЄП є (п. 292.6 ПКУ):

• або дата надходження такому платникові коштів у грошовій (готівковій або безготівковій) формі;

• або дата підписання платником ЄП акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Не включаються до складу доходу платника ЄП суми коштів (аванс, передоплата), які повертаються покупцеві товару (робіт, послуг) — платникові ЄП та/або повертаються платником ЄП покупцеві товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів (п.п. 5 п. 292.11 ПКУ).

Висновок: якщо повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцеві у разі розірвання договору відбувається в періоді її отримання, то такі кошти не включаються до складу доходу фізичної особи — платника ЄП групи 1 — 3 і не підлягають відображенню в ЄП-декларації.

У разі якщо повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцеві відбувається в іншому звітному періоді, фізична особа — платник ЄП групи 1 — 3 повинна:

включити таку суму коштів до складу доходу у звітному періоді, в якому ці кошти отримані;

здійснити перерахунок доходу у звітному періоді, в якому відбувається їх повернення.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 107.08

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі