Теми статей
Обрати теми

Як Мінфін підкоригував Порядок обліку платників податків

Біляєва Олена, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Наказ Мінфіну від 06.10.17 р. № 839 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів»

Наказом, що коментується, Мінфін уніс зміни в Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.11 р. № 1588.

На які ж найцікавіші моменти слід звернути увагу?

1. Облік відокремленого підрозділу юрособи з місцезнаходженням за межами України.

Якщо юрособа створює відокремлений підрозділ з місцезнаходженням за межами України, вона зобов’язана подати повідомлення № 20-ОПП в контролюючий орган за основним місцем обліку юрособи в паперовому вигляді (!). При цьому в розділі 3 форми № 20-ОПП слід зазначити:

• у гр. 6 — код країни місцезнаходження такого підрозділу;

• у гр. 8 — повне місцезнаходження в країні за межами України;

гр. 7 — не заповнювати.

2. Переведення платника податків з одного контролюючого органу в інший.

Тепер зняття з обліку (за основним місцем обліку) за попереднім місцезнаходженням (місцем проживання) буде здійснюється автоматично одночасно з постановкою на облік (за основним місцем обліку) за новим місцезнаходженням (місцем проживання) (оновлений п. 10.10 Порядку № 1588).

Очікувати 2 дні, доки податківці знімуть вас із реєстрації за старим місцем обліку, більше не потрібно.

Крім того, з Порядку № 1588 виключені норми, що стосуються особливостей обліку великих платників податків. Зокрема, у випадку реорганізації таких платників податків або при виключенні їх з Реєстру великих платників податків.

3. Порядок зняття з обліку платників податків в контролюючих органах.

Так, у пп. 11.9 — 11.12 Порядку № 1588 більше не передбачено проведення документальної позапланової перевірки в разі початку процедури реорганізації, припинення юрособи, припинення (закриття) постійного представництва або відокремленого підрозділу юрособи, порушення провадження у справі про визнання банкротом платника податків або подачі заяви про зняття з обліку платника податків.

Немає більше в Порядку № 1588 і згадки про проведення документальної позапланової перевірки:

• підприємця, який пройшов держреєстрацію припинення підприємницької діяльності;

• у зв’язку з початком проведення спрощеної процедури держреєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації.

Є й дрібніші уточнення. Наприклад:

• платник податків, який реорганізується і має грошові зобов’язання і/або податковий борг, після оприлюднення повідомлення про реорганізацію тепер подаватиме документи (форму № 8-ОПП і копію рішення про реорганізацію) в контролюючий орган за місцем свого основного обліку (п. 11.14 Порядку № 1588);

• а фізособа, яка пройде держреєстрацію припинення підприємницької діяльності, повинна подати декларацію за останній базовий звітний період. При цьому в такому документі їй необхідно відобразити виключно доходи від проведення підприємницької діяльності.

4. Зміни у формі № 20-ОПП.

Сама форма звичайно не «постраждала», проте:

• у гр. 9 «Стан об’єкта оподаткування» тепер замість фраз «будується/готується до введення в експлуатацію», «експлуатується» тощо треба буде вказувати коди, що відповідають кожному стану (від «1» до «9»). Як, до речі, і в гр. 10 «Вид права на об’єкт»;

• з’явилася нова гр. 12 «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування (зазначити у разі наявності)». Її слід заповнювати у разі реєстрації об’єкта у відповідному держоргані з отриманням реєстраційного номера. Наприклад, таким номером є: кадастровий номер — для земельної ділянки; реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна — для нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки; номер кузова транспортного засобу — для легкового автомобіля тощо.

Наказ набуває чинності через 10 днів з дня його офіційної публікації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі