Теми статей
Обрати теми

Якщо провайдер телекомпослуг нарахував «самоштраф»…

Голенко Олександр
В отриманому нашим підприємством рахунку за телекомунікаційні послуги сума до сплати зменшена на штраф провайдера на нашу користь. Як провести цей рахунок у бухобліку?

Розпочнемо з того, що штраф як один із видів забезпечення виконання зобов’язань — це неустойка, що розраховується у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов’язання (ч. 2 ст. 549 ЦКУ). Штраф разом з неустойкою і пенею віднесений до такого виду штрафних санкцій, як господарські санкції у вигляді грошової суми, яку учасник господарських відносин зобов’язаний сплатити (іншій стороні) у разі невиконання або неналежного виконання ним господарського зобов’язання (ч. 1 ст. 230 ГКУ).

Зауважимо, що зазвичай штрафні санкції обумовлюються прямо в госпдоговорі, але за окремими видами зобов’язань розмір штрафних санкцій може встановлюватися законом (ч. 1 ст. 231 ГКУ).

В обговорюваній ситуації звернемося до Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, затверджених постановою КМУ від 11.04.12 р. № 295. В абзаці другому п. 40 Правил зазначено, що у разі неусунення оператором, провайдером телекомунікацій ушкодження мережі протягом (із зафіксованої дати подання споживачем відповідної заявки):

однієї доби — плата за час нероботоздатності не нараховується;

понад п’ять діб (але не більше ніж за 3 місяці) — оператор, провайдер сплачує споживачеві штраф у розмірі 25 % добової абонплати за кожну добу перевищення цього строку.

Обов’язок застосування цього штрафу прямо прописаний у ст. 40 Закону України «Про телекомунікації» від 18.11.03 р. № 1280-IV (ср. ). А до того ж про необхідність подібної сплати — причому не чекаючи подання постраждалим споживачем ані претензії, ані судового рішення — прямо зазначено в ч. 1 ст. 222 ГКУ. Отже, оператор-порушник повинен самостійно нарахувати такий штраф на користь споживача телекомунікаційних послуг. На практиці прийнято зараховувати суму такого штрафу у зменшення суми абонплати (шляхом включення в рахунок, що виставляється споживачеві послуг).

А що коли оператор, провайдер не платить такий штраф самостійно і добровільно?

Тоді споживач може скористатися загальним досудовим порядком реалізації господарсько-правової відповідальності, встановленим у ст. 222 ГКУ. Тобто направити операторові письмову претензію. Щодо звернення до суду нагадувати не станемо — розуміння невідворотності позитивного для споживача судового рішення напевно змусить оператора не доводити розвиток ситуації до суду…

Але є тут і ще одне вкрай важливе питання, що заслуговує на згадку.

Згідно з абзацом п’ятим п. 188.1 ПКУ до складу договірної вартості не включаються суми неустойки (штрафів та/або пені), отримані платником унаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов’язань.

Таким чином, в отриманий вами від провайдера рахунок за «штрафний» місяць, очевидно, потраплять такі суми:

Втпосл — вартість реально отриманих телекомунікаційних послуг (місячна абонплата за мінусом не включених до неї сум плати за усі доби нероботоздатності мережі), грн., коп.;

Сштр — сума штрафу (за дні нероботоздатності мережі в цьому місяці, починаючи з шостої доби від дати подання заявки), грн., коп.;

Сспл — підсумкова сума до сплати, грн., коп., причому:

Сспл = (Втпосл + Втпосл х 20 %) - Сштр, грн., коп.

Звертаємо вашу увагу, що сума штрафу Сштр в отриману від провайдера податкову накладну (ПК) не включається. І на облік ПДВ вона не впливає.

До речі, щодо ПН. Узагалі-то споживач телекомунікаційних послуг (зв’язку) має право відносити до податкового кредиту суми ПДВ і без реєстрації постачальником послуг відповідної ПН — а тільки на підставі виставленого йому провайдером рахунку на послуги зв’язку, що містить загальну суму платежу, виділену суму ПДВ і ІПН постачальника (п.п. «а» п. 201.11 ПКУ). Проте провайдери (зокрема, «Укртелеком») відповідні ПН складають і реєструють.

А тепер уважно подивіться, як усе це виглядає в бухгалтерських проводках.

Обліковуємо взаєморозрахунки з провайдером телекомунікацій

Зміст операції

Бухгалтерський облік

дебет

кредит

1. Відображено вартість отриманих від провайдера телекомунікаційних послуг за місяць (Втпосл)(1)

92

685

2. Нараховано ПК з вартості телекомунікаційних послуг за місяць (Втпосл х 20 %)

644/1

685

3. Враховано ПК при реєстрації ПН(2)

641/ПДВ

644/1

4. Відображено суму штрафу від провайдера (Сштр)(1)

377

715

5. Зараховано заборгованості на суму штрафу (Сштр)

685

377

6. Сплачено провайдерові телекомунікацій суму Сспл(1)

685

311

(1) Згідно з отриманим рахунком провайдера телекомунікацій.

(2) Якщо провайдер телекомунікацій таку ПН складає і реєструє на конкретного споживача послуг (див. про це вище).

Підкреслимо: цей штраф стосується усіх операторів, провайдерів телекомунікацій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі