Теми статей
Обрати теми

«Самоштраф» менше 1 гривні: чи показувати в уточненці

Чи відображаються у ПДВ-звітності штрафні санкції у разі самостійного виправлення в ПДВ-декларації за минулий податковий період помилок, які призвели до заниження податкових зобов’язань, якщо сума штрафу дорівнює 50 копійкам або менше 50 копійок?

У випадку якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться в раніше поданій ним податковій декларації (окрім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), він зобов’язаний направити уточнюючий розрахунок (УР) до такої податкової декларації за формою чинного на час подання УР (п. 50.1 ПКУ).

Платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання (ПЗ) минулих податкових періодів, зобов’язаний, за винятком випадків, установлених п. 50.2 ПКУ:

а) або направити УР і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3 % від такої суми до подання такого УР;

б) або відобразити суму недоплати у складі поточної декларації з цього податку, збільшену на суму штрафу в розмірі 5 % від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку*.

* На цей момент такої можливості у платників ПДВ немає, хоча про неї і сказано в ПКУ.

При цьому всі показники у ПДВ-звітності проставляються в гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами (п. 4 розд. III Порядку № 21**).

** Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

Отже, у разі самостійного виправлення у ПДВ-декларації помилок, які призвели до заниження ПЗ, платник ПДВ повинен виправити такі помилки шляхом подання УР. Для цього в ряд. 18.3 графи 6 такого УР йому необхідно вказати суму «самоштрафу», нараховану на суму занижених ПЗ.

При цьому якщо сума штрафу:

• менше 50 копійок, то за загальновстановленими правилами така сума округляється до нуля і ряд. 18.3 графи 6 УР не заповнюється;

• якщо ж сума штрафу складає 50 копійок і більше (від 50 до 99 копійок), то така сума округляється до 1 гривні і відображається в ряд. 18.3 графи 6 УР.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.24

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі