Податковий кредит «за лічильником» — тільки на дату складання рахунку

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 05.09.17 р. № 1817/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, контролери ще раз повернулися до питання формування податкового кредиту (ПК) на підставі рахунку. При цьому вони звернули увагу на таке:

1. Рахунок за надані послуги надає право на ПК без отримання податкової накладної (ПН) тільки, якщо (п.п. «а» п. 201.11 ПКУ):

• вартість таких послуг визначається за показниками приладів обліку;

• а сам рахунок містить загальну суму платежу, суму ПДВ та податковий номер продавця.

Увага! Якщо вартість послуги визначається без використання відповідних приладів обліку за допомогою розрахункових величин та/або алгоритмів, то рахунок уже не буде основою для формування ПК.

Наприклад, постачальник послуг водопостачання (міськводоканал) виставляє підприємству рахунок за воду на підставі даних лічильника (водоміра). Такі рахунки будуть підставою для формування ПК. Але якщо у вересні 2017 року водомір зняли на планову перевірку і за цей місяць об’єм використаної води розрахували за середніми показниками, то ситуація змінюється. На думку податківців, рахунок за цей місяць не відповідає вказаним вище вимогам (його сформовано не за показниками приладу обліку, а на підставі розрахункових величин). Навіть якщо в ньому будуть вказані об’єми використаної води (розрахункові) і є усі необхідні реквізити, нараховану суму ПДВ не можна включати до податкового кредиту без ПН.

Можна посперечатися, що розрахункові об’єми використаної води взяті «не з повітря», а визначені на підставі даних лічильника (за інші місяці). Але формально контролери праві. Якщо немає показників приладу — немає і підстав для ПК без ПН.

2. Дата формування ПК на підставі рахунку визначається за датою його складання.

Нагадаємо, зовсім нещодавно в листі ДФСУ від 07.06.17 р. № 502/6/99-99-15-03-02-15/ІПК фіскали стверджували, що при виборі звітного періоду для формування ПК на підставі рахунку необхідно дотримуватися загального правила «першої події»*. Тобто такою датою повинна стати (п. 198.2 ПКУ):

* Див. консультацію «Податковий кредит на підставі рахунку: ДФСУ підтвердила свою позицію» // «БТ», 2017, № 31.

або дата складання рахунку;

або дата списання засобів з поточного рахунку платника ПДВ до оплати таких послуг.

При цьому контролери згадували, що в п. 198.2 ПКУ є спеціальна норма: «для товарів/послуг, постачання (придбання) яких контролюється приладами обліку, факт постачання (придбання) таких товарів/послуг засвідчується даними обліку». Особливого значення цій нормі тоді вони не надали. І висловилися за загальні правила формування ПК.

У листі, що коментується, фіскали процитували ті ж норми, але зробили інший висновок. Вони вже стверджують: дата формування ПК визначається за датою складання рахунку! І жодних «перших подій» для формування ПК за рахунком вони вже не згадують.

Безумовно, у процитованій вище нормі з п. 198.2 ПКУ прямо не зазначено, що дата формування ПК прив’язана до дати складання рахунку. Але там йдеться про підтвердження факту постачання показниками приладів обліку. На підставі цього можна стверджувати доки немає таких показань приладу (не складений рахунок), немає і права на ПК за особливими правилами. А щоб сформувати ПК «за грошима», потрібна ПН. Та й стверджувати, що ви сплатили суму, вказану в рахунку раніше, ніж отримали сам рахунок, якось нелогічно.

Тому закликаємо все ж дослухатися до порад контролерів і не поспішати відображати ПК, доки не отримаєте рахунок.

3. Формувати ПК на підставі рахунків необхідно «період у період». Правило «365 календарних днів» на такі документи не поширюється. З цим твердженням теж не посперечаєшся. Такий підхід можна вважати сталим.

Тому якщо до вас рахунки надходять із запізненням, то доведеться або уточнювати період, у якому складений рахунок, або вимагати ПН від постачальника і включати її до поточного звітного періоду (у межах 365 днів).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі