Особливості сплати земподатку єдиноподатником, який здає нерухомість в оренду

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 15.09.17 р. № 1972/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці вкотре розглянули питання про сплату земподатку єдиноподатником, основною діяльністю якого є здача в оренду нерухомості.

Як отримати звільнення. Нещодавно у листі ДФСУ від 28.07.17 р. № 1405/6/99-99-12-02-03-15/ІПК // «БТ», 2017, № 38 контролери заявили, що платник ЄП, який надає в оренду власні об’єкти нерухомого майна, може не сплачувати земподаток, тільки якщо передасть ці земділянки в оренду разом із нерухомістю. Такий факт, на думку податківців, має підтверджуватися укладеною та зареєстрованою в установленому порядку цивільно-правовою угодою з орендарем. Тобто має бути укладено договір оренди землі.

У своїх коментарях до згаданого вище листа ми звертали увагу на те, що підтвердити передачу землі в оренду можна і без окремого договору. Для цього достатньо у договорі оренди нерухомості вказати, що в оренду передається не просто будівля, а й земля під нею. Річ у тім, що згідно із ст. 796 ЦКУ при передачі в оренду нерухомості орендареві надається право користування земельною ділянкою, на якій вона розташована та яка прилягає до неї. Тобто при передачі нерухомості в оренду автоматично з нею передається і земля під нею. А отже, окремого договору про передачу в оренду землі під нерухомістю укладати не потрібно.

І от у листі, що коментується, податківці прислухалися до нашої позиції. Вони проаналізували норми ст. 796 ЦКУ і постановили, що для підтвердження підстав для звільнення від сплати земельного податку достатньо у договорі найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) визначити розмір земділянки, яка передається наймачеві.

До відома! Лист, що коментується, є індивідуальною податковою консультацією, а тому його висновками може користуватися саме той платник, який її отримав. Враховуючи це, а також наявність роз’яснень із дещо іншим висновком, рекомендуємо єдиноподатникам отримати на своє ім’я аналогічне роз’яснення з цього приводу.

Як заповнити земельну декларацію. Також у листі, що коментується, податківці пояснили, як єдиноподатнику заповнити декларацію з плати за землю у випадку, коли в нього є земділянка, частина якої не використовується в госпдіяльності (будинок, що на ній розташований, законсервований).

Перш за все податківці справедливо вказують, що за землі, які не використовуються у госпдіяльності, єдиноподатник має сплачувати земподаток. На такі землі не поширюється звільнення, передбачене у п.п. 4 п. 297.1 ПКУ.

Також податківці підтверджують, що єдиноподатник не повинен сплачувати земподаток за землі, які використовує у госпдіяльності не через те, що йому надана пільга із сплати земподатку (дані про такі пільги вказують у гр. 14 — 16 земельної декларації), а через те, що такі землі для єдиноподатника не є об’єктом обкладення цим податком.

Враховуючи це, податківці переконані, що коли у єдиноподатника вся земділянка підпадає під звільнення, то дані про неї взагалі не вказують у земельній декларації. Якщо ж звільнення стосується тільки частини земділянки, то у земельній декларації єдиноподатник має нарахувати податок лише на ту площу земділянки, що не потрапила під звільнення. Щоб так нарахувати земподаток, у гр. 8 розділу I декларації слід зазначити тільки площу земділянки, що не використовується у госпдіяльності та оподатковується на загальних підставах.

А щоб у перевіряючих не виникало запитань щодо правильності заповнення декларації (нарахування податку не на всю площу земділянки, яка «засвітилась» у Земельному кадастрі, а на її частину), у доповненні до декларації зазначте інформацію про те, що частина такої земділянки потрапила під звільнення, передбачене п.п. 4 п. 297.1 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі