Розрахунки картками «Бонус Плюс»

Солошенко Людмила, податковий експерт
Сьогодні поговоримо про розрахунки картками за бонусною програмою «Бонус Плюс». Адже для всіх учасників вона є вигідною. Для покупців — це передусім добра нагода заробити бонуси, для продавців — прекрасна можливість знайти клієнтів і підвищити обсяг продажів. Тому давайте розглянемо, як усе виглядає з облікового боку.

Програма «Бонус Плюс»

Програма «Бонус Плюс» — це програма з числа «програм лояльності» (від франц. loyal — вірний), розроблена банком для торговельних точок, що приймають до оплати пластикові картки.

Тому беруть участь у ній три сторони:

1) суб’єкт господарювання — продавець товарів (робіт, послуг), учасник бонусної програми, що має платіжний термінал та приймає від покупців спеціальні платіжні засоби — банківські платіжні картки (БПК);

2) покупець — власник бонусної БПК;

3) банк — емітент такої бонусної картки.

При цьому банк здійснює емісію платіжних карток, які можуть брати участь у бонусній програмі. А суб’єкт господарювання (торговець) укладає з банком договір учасника програми «Бонус Плюс», за яким зобов’язується надавати бонуси в певному відсотку від суми покупки всім покупцям, які розраховуються бонусними БПК.

Таким чином, суть бонусної програми полягає в тому, що при покупках у магазинах (учасниках програми «Бонус Плюс») можна заробити бонуси (від лат. bonus — хороший). Для цього треба розрахуватися бонусною БПК, і тоді покупцеві частково «повернуть» вартість покупки — частину витрачених (!) на покупку коштів зарахують у вигляді бонусів на бонусний рахунок «Бонус Плюс». Розмір бонусів (від 1 до 20 % вартості покупки) продавець (торговельна точка) встановлює самостійно. Накопиченими бонусами можна надалі оплачувати покупки в будь-якому з магазинів — учасників програми «Бонус Плюс».

Ну а технічно все відбувається таким чином:

• при покупці товару в момент розрахункової операції через POS-термінал з рахунку покупця — власника бонусної БПК (з банківської картки) списується повна вартість товару, після чого

частина цієї суми (тобто відповідний відсоток бонусів) зараховується на спеціальний бонусний рахунок власника бонусної платіжної картки у вигляді бонусів;

суму коштів (за винятком бонусів), що залишилася, протягом декількох днів банк перераховує суб’єкту господарювання — продавцеві до оплати проданого товару на поточний рахунок.

У результаті частина коштів, витрачених на покупку, для покупця перетвориться на бонуси (по суті, покупець оплачує бонуси).

А продавець (торговельна точка) через бонуси отримає «недоплату» за товар, що в договорі з банком іменується як «знижка»

Так, у договорі з банком передбачено, що бонус виникає за рахунок знижки (!), що надається торговельною точкою, тим самим мається на увазі, що через бонуси продавцю надійде менша оплата за товар. Але навіть незважаючи на «недобір», у продавця є особливий інтерес, і він готовий пристати на такі умови, розраховуючи на збільшення клієнтської бази, товарообігу, ефективність просування і вірність покупців.

Документи при розрахунку

Продаж товару з розрахунками бонусними БПК оформляється фіскальним касовим чеком за ф. № ФКЧ-1 та квитанцією терміналу.

При цьому квитанція міститиме:

загальну (повну) суму покупки (без зменшення на бонуси), яка списується з рахунку покупця — власника платіжної картки;

• суму бонусів (відсоток покупки, який переказується на спеціальний бонусний рахунок власника платіжної картки і повертається покупцеві як бонуси);

• суму за вирахуванням бонусів, яка надалі зараховується на рахунок суб’єкта господарювання (продавця) за проданий товар.

Основним розрахунковим документом буде чек РРО (п. 2 ст. 3 Закону про РРО).

Тепер про те, як провести операції в обліку.

«Бонус Плюс» — знижка підприємства

За своєю правовою природою (що випливає з договірних відносин з банком) такі бонуси для підприємства є знижкою. Причому ця знижка надається в момент продажу товарів, тобто за Кт 702 дохід повинен відображатися вже за вирахуванням знижки. Проте допускаємо варіант і з використанням субрахунку 704 через РРО-розрахунки, щоб картинка в обліку була наочнішою.

Тоді на дату проведення розрахунків за покупку через РРО:

на повну вартість товару визнають дохід (Кт 702). Одночасно виходячи з повної вартості товару нараховують ПДВ-зобов’язання (п. 187.5 ПКУ);

• зменшують дохід на суму бонусів — показують вирахування з доходу (Дт 704). Одночасно підприємство має право скоригувати податкові зобов’язання з ПДВ, виходячи з вартості товару з урахуванням бонусної знижки. Здійснюють це згорнуто, тобто показавши в підсумковій податковій накладній суму ПДВ за даними Z-обліку, але вже з урахуванням наданої знижки. Адже знижки окремими рядками в ПН не відображаються, а зменшують ціну постачання й базу обкладення у відповідних графах ПН (див. консультацію з підкатегорії 101.16 ЗІР ДФСУ).

У такому разі в податковоприбутковому обліку доходи і витрати відповідатимуть доходам і витратам у бухобліку, оскільки коригувань бухфінрезультата на суму знижок розд. III ПКУ не передбачено.

Причому об’єкта для утримання ПДФО тут не виникне. Оскільки до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи включається сума наданої індивідуальної знижки (п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ). А в цьому випадку знижка не є індивідуальною, оскільки надається будь-якому покупцеві — власнику бонусної БПК.

Розглянемо приклад.

Приклад 1. Магазин — учасник програми «Бонус Плюс» нараховує бонуси в розмірі 5 % вартості покупки. Денний обсяг продажів з оплатою бонусними БПК склав 12000 грн. (у тому числі ПДВ — 2000 грн.). З цього обсягу cума бонусів (5 %) склала 600 грн. (12000 грн. х 5 %).

В обліку операції відобразяться такими записами (табл. 1).

Таблиця 1. Облік бонусів при розрахунках БПК «Бонус Плюс» (як знижки)

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн.

Дт

Кт

1. Відображено реалізацію товарів з розрахунками через БПК «Бонус Плюс»

333

702(1)

12000

2. Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

702(1)

641/ПДВ

2000

3. Зменшено дохід на бонуси «Бонус Плюс» (5 %)

704(1)

333

600

4. Відкориговано суму ПДВ, виходячи з нарахованих бонусів

(методом «червоне сторно»)

704(1)

641/ПДВ

100

5. Зараховано грошові кошти на поточний рахунок

(за вирахуванням бонусів)

311

333

11400

6. Списано собівартість реалізованого товару (умовно)

902

282

7500

7. Списано суму торгової націнки з урахуванням знижки (згідно з розрахунком)

285

282

4500

(1) Хоча операції можна показати і «згорнуто»: без використання субрахунку 704, а відобразивши дохід (Дт 333 — Кт 702) і ПДВ (Дт 702 — Кт 641/ПДВ) вже з урахуванням зменшення на бонуси.

«Бонус Плюс» — комісія банку

Утім, деякі торгові підприємства — учасники програми «Бонус Плюс» є обережними і незважаючи на знижкову природу бонусів проводять їх в обліку через витрати. Тобто вони розцінюють недоплату за проданий товар («недоотриману» на свій рахунок суму через бонуси) як комісію, що стягується банком за розрахункове обслуговування за операціями з БПК «Бонус Плюс».

Тому при такому підході доходи за проданий товар і нараховані зобов’язання з ПДВ не зменшують, а зняті бонуси враховують у складі витрат — як комісію за розрахункове обслуговування (Дт 92).

Хоча можливий і альтернативний варіант — вважати такі бонусні суми, наприклад, рекламними витратами (Дт 93). Адже підприємство, навіщо приховувати, стає учасником бонусної програми, переслідуючи тим самим цілі просування — розраховуючи на збільшення кількості клієнтів і ріст обсягу продажів.

При цьому в податковоприбутковому обліку доходи і витрати відповідатимуть доходам і витратам у бухобліку, що сформували фінрезультат — об’єкт оподаткування податком на прибуток.

Причому навіть при такому варіанті обліку об’єкт для ПДФО так само не виникне. Адже договором з банком передбачено, що бонус виникає за рахунок знижки (тобто, по суті, бонус — знижка), що надається торговельною точкою. І ця знижка не індивідуальна, оскільки надається будь-якій особі — власнику бонусної БПК. Тому для фізичної особи така знижка — не дохід. А те, що підприємство обрало «не знижковий» варіант обліку, не повинно кардинальним чином впливати на ситуацію.

Відмінність цього варіанта від попереднього («знижкового») покажемо на прикладі.

Приклад 2. Магазин — учасник програми «Бонус Плюс» нараховує бонуси у розмірі 5 % вартості покупки. Денний обсяг продажів з оплатою бонусними БПК склав 12000 грн. (у тому числі ПДВ — 2000 грн.). З цього обсягу cума бонусів (5 %) склала 600 грн. (12000 грн. х 5 %).

В обліку будуть зроблені такі записи (табл. 2).

Таблиця 2. Облік бонусів при розрахунках БПК «Бонус Плюс» (як витрати — комісія банку)

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн.

Дт

Кт

1. Відображено реалізацію товарів з розрахунками через БПК «Бонус Плюс»

333

702

12000

2. Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

702

641/ПДВ

2000

3. Зараховано грошові кошти на поточний рахунок (за вирахуванням бонусів)

311

333

11400

4. Відображено комісію банку за розрахункове обслуговування з «Бонус Плюс» (5 %)

92

333

600

5. Списано собівартість реалізованого товару (умовно)

902

282

7500

6. Списано суму торгової націнки з урахуванням знижки (згідно з розрахунком)

285

282

4500

Повернення товару

А що коли покупець розрахувався за покупку бонусною БПК «Бонус Плюс», заробив бонуси, проте незабаром вирішив повернути товар належної якості (наприклад, той не підійшов за кольором)?

У такому разі, по-перше, найспокійніше повернути кошти покупцеві тим же способом, яким здійснювалися розрахунки за покупку. Тобто безготівковим через термінал — на картковий рахунок (на БПК). У будь-якому випадку, на цьому способі наполягають контролери (див. консультацію з підкатегорії 109.02 ЗІР ДФСУ).

А по-друге, у такому разі покупцеві повертають «зменшену» суму — за вирахуванням бонусів.

Тобто не всю суму коштів, яку витратив покупець (яка була списана з його картрахунку і вказана як загальна вартість покупки в чеку РРО), а суму, зменшену (!) на бонуси (така сума є у квитанції терміналу — як правило, значиться в рядку «до сплати»). Інакше кажучи, ту суму коштів, яку фактично отримало підприємство за проданий товар.

До того ж, і за банківськими умовами нараховані бонуси при поверненні не сторнуються (залишаються покупцеві, адже він їх «сплатив»). Що, втім, зрозуміло, адже покупець на момент повернення міг уже витратити бонуси, тобто їх уже назад ніяк не відбереш. Тому і повертають покупцеві на БПК гроші в меншій сумі: зараховані бонуси не беруться до уваги. І, по суті, через бонуси покупець придбав товар зі знижкою, саме цю вартість, зменшену на бонуси, йому і слід повернути.

І на підтвердження приклад.

Приклад 3. Покупець повернув товар вартістю 12000 грн. (у тому числі ПДВ — 2000 грн.). При покупці розрахунки за товар були проведені бонусною БПК, за що було нараховано 5 % бонусів — 600 грн. (12000 грн. х 5 %).

В обліку підприємства повернення товару відобразимо такими проводками (табл. 3).

Таблиця 3. Повернення товару, сплаченого БПК «Бонус Плюс», при покупці якого нараховувалися бонуси

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн.

Дт

Кт

1. Відкориговано дохід за повернений товар

704

361

11400

2. Відкориговано ПЗ з ПДВ на підставі «зменшуючого» РК (методом «червоне сторно»): (1)

• складено «зменшуючий» РК

704

643/2

1900

• зареєстровано «зменшуючий» РК

643/2

641

1900

3. Оприбутковано повернений товар (методом «червоне сторно»)

902

282

7500

285

282

4500

4. Видано покупцеві чек РРО на повернений товар

361

333

11400

5. Повернено кошти покупцю

333

311

11400

(1) Нагадаємо, що зменшувати ПЗ за допомогою «зменшуючого» РК податківці вимагають у тому числі при «роздрібних» поверненнях (підкатегорія 101.15 ЗІР ДФСУ). Детальніше читайте в консультації «Повернення у роздробі: через РК до підсумкової ПН» // «БТ», 2017, № 33.

Примітка. Якщо бонуси враховували другим способом (як комісію банку), то при поверненні товару покупцем коригують доходи (Дт 704 — Кт 361 — 12000 грн. з одночасним зменшенням заборгованості Дт 333 — Кт 361 — 600 грн. методом «червоне сторно») і витрати (Дт 92 — Кт 333 — 600 грн. методом «червоне сторно»). А ось з коригуванням ПДВ можуть виникнути складнощі, оскільки не виконується «коригувальна» умова — формально немає повної грошової компенсації вартості товару покупцеві — неплатникові ПДВ (п. 192.2 ПКУ). Тож проводки будуть такі: Дт 704 — Кт 643 — 2000 грн. методом «червоне сторно» і Дт 949 — Кт 643 — 2000 грн.

Висновки

  • Програма «Бонус Плюс»: для покупця частина вартості покупки перетворюється на бонуси, для продавця обертається знижкою і «недоплатою» за товар.
  • «Недоплату», що виникла, продавець може враховувати або як знижку (тобто зі зменшенням доходу, Дт 704), або як комісію банку (тобто у витратах, Дт 92), або як альтернативний варіант — у витратах на рекламу (Дт 93).
  • Якщо покупець повернув товар, сплачений бонусною БПК, то бонуси не сторнуються. Тому покупцеві на БПК підприємство поверне зменшену суму коштів — за вирахуванням бонусів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі