Як правильно відобразити повернення в Книзі обліку підприємця-загальносистемника

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Сьогодні ми поговоримо про те, як загальносистемнику відображати в Книзі обліку доходів і витрат усілякі повернення: товару, авансу або помилково отриманих грошей. Приєднуйтеся!

Повернення товару

Підприємець продав товар, але покупець виявив брак, тому просить прийняти товар назад і повернути плату за нього. Як відобразити таке повернення в Книзі обліку доходів і витрат?

Повернену оплату записуємо в графу 3 Книги зі знаком «+». Це перше.

Друге — одночасно із заповненням графи 3 потрібно прибрати собівартість товару, що повертається, раніше відображену в графі 6 Книги (відсторнувати), і вказати реквізити документа, що підтверджує повернення грошей покупцеві (платіжне доручення, чек, квитанція тощо) і повернення товару продавцеві (акт повернення товару, претензія тощо) в графі 5 Книги.

Приклад 1. Припустимо, що 14.09.17 р. підприємець отримав плату за проданий товар — 6000,00 грн. (собівартість цього товару — 5000,00 грн.). Проте 15.09.17 р. покупець повернув йому товар у зв’язку з виявленням браку. Цього ж дня підприємець отримав дохід у вигляді орендної плати (8000,00 грн.) і повернув покупцеві гроші за товар (6000,00 грн.).

Отже, 15.09.17 р. у графу 2 ставимо 8000,00 грн., у графу 3 — 6000,00 грн., у графу 4 — 2000,00 грн., а в графу 6 — суму «мінус 5000,00 грн.» (див. рис. 1).

img 1

Рис. 1. Приклад заповнення Книги при поверненні товару

Повернення авансу

Підприємець перерахував аванс партнерові, але потім вони розірвали договір і партнер повернув йому передоплату. Як відобразити повернення в Книзі обліку?

Повернена назад передоплата не включається в дохід підприємця, оскільки це повернення власних коштів, а не дохід. Тому отримані назад гроші в Книгу обліку в загальному випадку записувати не потрібно!

Але якщо йдеться про готівкові кошти, настійно рекомендуємо записати їх у день надходження в гр. 2 Книги. Читай: оприбуткувати. Адже штраф за неоприбутковування готівки колосальний.

Для того, щоб «згорнути» цю суму в «нуль», можна продублювати її в гр. 3 Книги.

До гр. 9 нічого дійти не повинно.

Може бути і така ситуація, що сплачений аванс підприємець устиг поставити у витрати (записав у гр. 6 Книги). Наприклад, ним уже був отриманий аванс на цей товар від покупця. У такому разі при отриманні авансу назад ці витрати слід зменшити. Для цього дублюємо рядок з витратами, але зі знаком «-».

Врахуйте, що операції з повернення обов’язково мають бути підтверджені документально (платіжне доручення, угода про розірвання договору, товарно-транспортна накладна на перевезення товару тощо)!

Приклад 2. Припустимо, підприємець 14.09.17 р. перерахував аванс партнерові-продавцю в розмірі 5000,00 грн. за товар. А 15.09.17 р. за цей товар він отримав передоплату — 7000,00 грн. уже від покупця (товар фізично ще «не ходив», але передоплати пройшли). Розрахунки «кругом» безготівкові!

А 16 вересня був розірваний договір з продавцем (що було оформлено письмово). Цього ж дня партнер повернув підприємцеві раніше отриманий аванс.

У такому разі 16.09.17 р. робимо запис у Книзі — у графу 6 ставимо суму «мінус 5000,00 грн.». У графу 2 не записуємо нічого (див. рис. 2).

img 2

Рис. 2. Приклад заповнення Книги при поверненні авансу

Помилково зараховані кошти

Підприємцеві на рахунок надійшли грошові кошти помилково. Він повернув їх платникові. Як відобразити таке повернення в Книзі обліку доходів?

Якщо підприємець не записував цю суму в Книгу обліку доходів і витрат, то може цього і не робити. Але за умови, що помилково отримані гроші він повернув власникові. Із цим згодні і податківці (категорія 104.04 ЗІР ДФСУ). Ну, і звичайно ж, у підприємця має бути лист від банку або від суб’єкта господарювання, який підтверджує той факт, що гроші отримані помилково.

Якщо ж підприємець не помітив, що платіж є помилковим, і відразу записав його в графу 2 Книги, то після отримання листа з банку або від партнера і після перерахування грошей назад може записати повернену суму в графу 3 Книги.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі