Теми статей
Обрати теми

Затримка у сплаті ПДВ-зобов’язань до бюджету: чи буде штраф

Кравченко Дар’я
На момент сплати податкових зобов’язань за підсумками серпня 2017 року у підприємства на ПДВ-рахунку виявилося недостатньо коштів. Необхідну суму підприємство змогло доплатити тільки у вересні. Які наслідки чекають платника і як сплатити штраф?

Якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання (окрім випадків, передбачених п. 126.2 ПКУ) протягом строків, передбачених ПКУ, він притягується до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах (п. 126.1 ПКУ):

• при затримці до 30 календарних днів включно, що йдуть за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 10 % погашеної суми податкового боргу;

• при затримці більше 30 календарних днів, що йдуть за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 20 % погашеної суми податкового боргу.

Про те, що таке порушення сталося (не перераховані суми у зв’язку з відсутністю коштів на ПДВ-рахунку), податківців сповіщає Казначейство, керуючись приписами пп. 22 та 24 Порядку № 569*.

* Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою Кабміну від 16.10.14 р. № 569.

При цьому, як відзначали самі податківці в роз’ясненні, розміщеному в категорії 138.01 ЗІР ДФСУ, самостійне нарахування і сплата штрафних санкцій за затримку строків сплати грошових зобов’язань платником податків ПКУ не передбачені.

Таке нарахування проводиться виключно контролюючими органами. Тому нічого робити самостійно платникові ПДВ не доведеться.

Проте виписати податкове повідомлення-рішення і нарахувати штраф за порушення згідно з п. 126.1 ПКУ контролери не зможуть, доки не проведуть перевірку платника ПДВ-порушника (лист ДФСУ від 11.07.16 р. № 23310/7/99-99-12-02-01-17).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі