Немає повідомлення про сплату нерухомого податку − що робити?

Децюра Сергій
Фізична особа є єдиним власником квартири площею 150 м2. До 1 липня 2017 року вона не отримала повідомлення-рішення про нарахування їй податку на нерухомість. Як бути у такому випадку?

Податкові зобов’язання з податку на нерухоме майно на відміну від земельної ділянки (далі — податок на нерухомість) фізичній особі нараховують податківці. Для цього вони надсилають платнику податку за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком), податкове повідомлення-рішення. У ньому зазначається сума розрахованого податку, обчисленого згідно з п.п. 266.7.1 ПКУ, та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості (п.п. 266.7.2 ПКУ).

При цьому податкове повідомлення-рішення вважається надісланим (врученим) фізичній особі, якщо його:

• вручено їй особисто чи її представникові;

• надіслано на адресу за місцем проживання або останнього відомого місцезнаходження фізичної особи з повідомленням про вручення або в порядку, визначеному п. 42.4 ПКУ.

Водночас, якщо таке повідомлення-рішення надсилається поштою, то бувають випадки, коли таке повідомлення не доходить до адресата.

При цьому інколи вручити податкове повідомлення-рішення пошта не може з вини контролерів (через помилку, допущену при оформленні повідомлення-рішення). У цьому випадку податкове повідомлення-рішення вважається таким, що не вручено платнику податків. А тому, якщо вам не надійшло повідомлення-рішення з цих причин, то хвилюватися не варто. Адже податкові зобов’язання вважаються не узгодженими.

Хоча можуть бути й інші причини. Наприклад, через відсутність платника за фактичним місцем проживання. Якщо так сталося, то незважаючи на те, що повідомлення-рішення фактично вам не вручили, податківці вважають, що вони це зробили. Датою вручення в такому випадку вважається день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення, у якому вказана причина невручення.

Тобто виходить, що навіть не отримавши повідомлення-рішення за фізособою уже рахується до сплати сума податку на нерухомість, яку слід сплатити у встановлений строк (протягом 60 днів з дня отримання рішення).

Враховуючи це, податківці у консультації, наведеній у журналі «Вісник. Офіційно про податки», від 22 вересня 2017 року № 35, рекомендують фізособам — платникам податку на нерухомість, які знають, що вони є платниками цього податку, звернутися до контролюючих органів для вирішення цього питання.

Про те, що фізособа має змогу звертатися до податківців для уточнення нарахування податку на нерухомість, прямо вказано у п.п. 266.7.3 ПКУ. Для цього платник податку має право направити до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) заяву в письмовому вигляді.

Якщо вам податок було нараховано, то, як стверджують контролери, після такого звернення вам буде видане відповідне повідомлення-рішення з розрахованою сумою податку до сплати.

До відома! Якщо ви не бажаєте звертатися до контролерів напряму, то довідатися про те, чи було вам направлене повідомлення-рішення і нараховано податок, можна заглянувши до електронного сервісу «Електронний кабінет платника». Функціонування цього сервісу забезпечується ДФС. Вхід до нього здійснюється за посиланням: http://cabinet.sfs.gov.ua, а також через офіційний веб-портал ДФС з використанням електронно-цифрового підпису будь-якого Акредитованого центру сертифікації ключів. Отже, перед тим як скористатися цим сервісом, фізособі слід отримати електронний цифровий підпис.

Зайшовши до особистого кабінету, ви зможете отримати доступ до сервісу «Стан розрахунків з бюджетом» і з’ясувати, чи були вам нараховані податкові зобов’язання з податку на нерухомість. Якщо так, то ви тут же маєте змогу за допомогою платіжної системи сплатити податки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі