Теми статей
Обрати теми

«Підрядні» податкові накладні: нюанси заповнення номенклатури

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Біляєва Олена, Павленко Олексій, Хмелевський Ігор
Лист ДФСУ від 11.09.17 р. № 1893/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, ДФСУ відповіла на давно назріле запитання: чи треба розписувати в податковій накладній (ПН) номенклатуру всіх матеріалів, використаних при виконанні підрядних робіт?

Податківці стверджують: усе залежатиме від умов ЦП-договору і первинних документів, якими супроводжується така операція! З цим ми повністю погоджуємося.

Адже якщо договір укладений з метою виконання певної роботи (виготовлення, обробки, переробки, ремонту речі тощо), то перераховувати усі використані для її виконання матеріали не потрібно. Тобто якщо:

• як предмет договору вказаний не товар, а результат певної роботи;

• роботи виконуються з матеріалу підрядника і його ж засобами (ст. 839 ЦКУ).

Контролери додають ще одну умову — вартість використаних матеріалів повинна включатися до складу вартості робіт (ціна в договорі встановлена відповідно до кошторису, складеного підрядником). Якщо її виконати, тоді при заповненні ПН:

• у «номенклатурній» гр. 2 можна навести тільки найменування виконаних робіт;

• у гр. 3.3 — код таких робіт згідно з ДКПП.

Якщо ж виконавець продає товар одночасно з роботами (наприклад, з його монтажу, налаштування тощо), то без деталізації в ПН переліку таких товарів не обійтися. Тобто коли використані матеріали не включаються до складу вартості послуг з монтажу, а є окремим об’єктом постачання (договір підряду містить у собі елементи договору купівлі-продажу матеріалів), тоді при складанні ПН:

• у гр. 2 окремо наведіть номенклатуру матеріалів і окремо номенклатуру робіт відповідно до первинних документів, якими супроводжується така операція;

• у гр. 3.1 і 3.3 — відповідно, код товарів згідно з УКТ ЗЕД і код робіт згідно з ДКПП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі