Теми статей
Обрати теми

«На пенсію переходжу!»: підприємницький клопіт

Бала Людмила, податковий експерт
У 2017 році підприємець-загальносистемник став пенсіонером, але при цьому продовжує свою діяльність. Чи потрібно якось повідомляти податківців про новонабутий статус пенсіонера? І коли подавати форму № Д5 з типом «призначення пенсії»? І взагалі, у які строки подавати декларацію про доходи і форму № Д5 за 2017 рік?

Звільнення від ЄСВ. Незалежно від того, на якій системі оподаткування працює підприємець (загальна чи єдиний податок), він звільняється від сплати ЄСВ «за себе», якщо стає пенсіонером за віком (п. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ). Тут варто відзначити, що не всі пенсіонери є пенсіонерами за віком. У коло щасливчиків потрапляють тільки чоловіки і жінки, які отримують пенсію після досягнення 60 років; пенсіонери-чорнобильці; особи, які отримують пенсію на пільгових умовах (тобто раніше 60 років) за роботу в особливо важких умовах.

Повідомлення податківців. Із січня 2017 року податківці почали безпосередньо обмінюватися інформацією з Пенсійним фондом. У результаті підприємці більше не зобов’язані повідомляти податківців про те, що стали пенсіонерами (категорія 301.04.02 ЗІР ДФСУ).

Звіти пенсіонера. Форму № Д5 з типом «призначення пенсії» потрібно подати за період з 01.01.17 р. до дати формування заяви про призначення пенсії. Конкретний строк її подання не встановлений. Написано лише «протягом року» (пп. 10 — 12 розд. IV Порядку № 435*).

* Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.15 р. № 435.

При цьому тип форми «початкова» не вказується.

Те ж саме стосовно заповнення цієї форми. У тому сенсі, що до кінця не зрозуміло, як саме заповнювати її підприємцю-загальносистемнику.

Адже зараз база обкладення ЄСВ «за себе» у загальносистемника згідно з п.п. 2 п. 5 розд. IV Інструкції № 449** «звучить» так: «базою нарахування єдиного внеску є чистий оподатковуваний дохід (прибуток), зазначений у податковій декларації, поділений на кількість місяців, протягом яких він отриманий».

** Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.15 р. № 449.

Але, як нескладно помітити, тут не враховані новорічні зміни до Закону про ЄСВ у частині ЄСВ-зобов’язалівки (необхідність сплачувати ЄСВ у сумі не менше мінімального страхового внеску за будь-який місяць, у тому числі нульовий або збитковий).

Місяці після «переходу» на пенсію за віком не враховуються.

Проте в жодному разі — чи то ми усереднюємо річний дохід на кількість прибуткових місяців, чи то на кількість місяців перебування на обліку — нам потрібно знати величину чистого доходу з річної декларації про майновий стан. А вона нам «усередині» року не відома.

Проте працівники ПФ частенько все-таки хочуть бачити форму № Д5 відразу при виході підприємця на пенсію, оскільки її дані вони враховують при розрахунку суми пенсії. Як же бути?

Тут ми бачимо декілька варіантів дій:

1) якщо для вас важливо, щоб відпрацьований «шматочок» року пішов у стаж, відразу подайте форму № Д5 (тип «призначення пенсії»), зазначивши в графі 3 у відповідних місяцях суму 3200 грн. У такому разі за кожен місяць, включаючи місяць призначення пенсії, вам доведеться сплатити мінімальний ЄСВ. Ну а після закінчення року потрібно буде ще раз подати форму № Д5 (тип «початкова») і доплатити ЄСВ, якого не вистачило, якщо в цьому буде необхідність;

2) якщо відпрацьований до пенсії «шматочок» року ви хочете включити в розрахунок пенсії (у формулу) (тобто зацікавлені показати великий чистий дохід), теж відразу подайте форму № Д5 (тип «призначення пенсії»), зазначивши в графах 2 і 3 дохід, виходячи з даних Книги обліку доходів і витрат (але не більше 25 прожитмінімумів на місяць). Знову-таки разом з поданням звіту потрібно сплатити і ЄСВ. Проте в такому разі вже виникає проблема стикування даних при підсумковому розрахунку за рік.

Важливо! Який би варіант із запропонованих ви не обрали, пам’ятайте: за наступні місяці після виходу на пенсію зобов’язання з ЄСВ розраховувати в жодному разі не потрібно;

3) якщо ж стаж у вас уже є і його вистачає (без «шматочка» поточного року), можна взагалі не поспішати. Форму № Д5 (тип «призначення пенсії») подати після закінчення року, заповнивши її за всіма правилами: за кожен місяць, включаючи місяць виходу на пенсію, вказуємо усереднений річний чистий дохід, але не менше 3200 грн. З такими ж даними буде і річна форма № Д5. Сплатити такий ЄСВ потрібно буде не пізніше 09.02.18 р. Жодних штрафів за зволікання з поданням звіту і сплатою ЄСВ не буде.

Що ж до декларації про доходи, то призначення пенсії не міняє строк її подання. За 2017 рік її потрібно буде подати не пізніше 09.02.18 р.

До речі, отримана пенсія, зазвичай, відображається в декларації в рядку 11.3.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі