Теми статей
Обрати теми

Помилка в коді УКТ ЗЕД у податковій накладній на неплатника ПДВ

Кравченко Дар’я
Заповнюючи податкову накладну (ПН) на неплатника ПДВ, ми припустилися помилки в коді УКТ ЗЕД товару. Чи треба виправляти такий промах?

Звичайно, будь-яку помилку в ПН краще виправити. Але! У випадку з ПН, виписаною на неплатника ПДВ, продавець може сам вирішити, чи варто йому витрачати на цей час.

Річ у тому, що неточності в ПН передусім позначаються на покупцеві, якщо він платник ПДВ. Так, якщо в ПН не виправити промах в одному з її обов’язкових реквізитів, покупець вже не зможе сформувати податковий кредит (ПК) за таким документом. Це стосується і помилок в коді УКТ ЗЕД товарів!

Взамін покупець може поскаржитися на недбалого продавця, подавши додаток Д8 до ПДВ-декларації (п. 201.10 ПКУ). Як результат, до постачальника можуть прийти контролери на документальну позапланову перевірку (п.п. 78.1.9 ПКУ). У підсумку він може виклопотати штраф за помилку в ПН (п. 1201.3 ПКУ).

З покупцем — неплатником ПДВ таких проблем не буде. Адже йому взагалі не потрібна правильно заповнена ПН (йому не потрібний ПК), він не оскаржуватиме (додаток Д8) свого постачальника, щоб той виправив неточність. Відповідно, контролери можуть навіть не дізнатися про помилку, якої ви припустилися (якщо не знайдуть її самі).

Тож коли постачальник вчасно зареєструє ПН з помилкою у ЄРПН і відобразить її в ПДВ-декларації, то неточність у коді УКТ ЗЕД для нього не завдасть серйозних наслідків. Хіба що може спрацювати блокування ПН у зв’язку з відмінністю кодів УКТ ЗЕД на «вході» і «виході».

Якщо ж усе-таки фіскали помітять неточність, то єдине покарання, яке загрожує продавцеві, який її припустився, — адмінштраф за порушення порядку ведення податкового обліку в розмірі від 85 до 170 грн. (від 170 до 255 грн. — у разі повторного порушення протягом року) (ст. 1631 КпАП).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі