Теми статей
Обрати теми

Помилково подали декларацію: що робити?

Біляєва Олена
Бухгалтер при відправленні електронної декларації не помітив, що в програмі позначкою відмічений не той податковий орган. У результаті декларація була відправлена не туди. Що робити у цій ситуації? Чи можна якось відкликати декларацію, що подана в «помилковий» контролюючий орган?

Від помилок не застрахований ніхто. Наприклад, може статися так, що декларація буде подана не за той звітний період або не в той податковий орган. Що робити в цій ситуації? Головне — не панікувати.

У роз’ясненні, розміщеному в категорії 135.02 ЗІР ДФСУ, податківці вкотре нагадали, що в ПКУ не передбачені дії суб’єкта господарювання в разі, якщо він подав податкову звітність помилково. Наприклад, звітність, яку взагалі не потрібно було подавати, або подав не в той контролюючий орган. Як бути?

«Рецепт» дуже простий. Платник може звернутися в контролюючий орган з проханням не визнавати таку звітність податковою. Звернення (заява) складається в довільній формі письмово. У ньому необхідно обґрунтувати обставини помилкового подання звітності.

Додамо, що в тій же заяві про відкликання податкової звітності не зайвим буде попросити сторнувати нарахування, проведені згідно з показниками помилкової декларації в особовому рахунку платника відповідним податковим органом.

Хоча такі дії податківці і так повинні зробити без усяких прохань.

Коли може виникнути необхідність у відкликанні вже поданої звітності? Таких ситуацій може бути немало. Наприклад:

• підприємство виявило помилку в декларації з податку на прибуток за 2016 рік, у результаті виправлення якої виявилось, що дохід за 2016 рік «упав» нижче позначки у 20 млн грн. Тобто виходить, що підприємство повинне було застосовувати річний звітний період, а «прибуткові» декларації за I квартал і півріччя 2017 року були подані помилково;

• підприємець-єдиноподатник групи 1 або 2 помилково подав декларацію з єдиного податку за I квартал (півріччя) 2017 року, хоча повинен звітувати тільки за підсумками року;

• підприємець-загальносистемник перейшов на сплату єдиного податку з 01.07.17 р. і помилково відразу подав декларацію про доходи за півріччя 2017 року. Тоді як таку декларацію потрібно подати лише за підсумками 2017 року.

Нагадаємо: при переході на єдиний податок у середині року подавати декларацію з податку на прибуток «відразу» зобов’язані тільки юрособи. Підприємці чекають кінця року (роз’яснення в категорії 109.04 ЗІР ДФСУ);

• при поданні електронної звітності бухгалтер помилково вказав не той контролюючий орган, унаслідок чого декларація була подана не туди (як у ситуації, викладеній у запитанні нашого читача).

І цей список можна доповнити ще низкою інших нестандартних ситуацій.

Практика показує, що, дивлячись на відсутність чітко прописаного в ПКУ механізму відкликання «надмірно поданої» декларації, платник може зіткнутися з різними «витівками» місцевих фіскалів. Наприклад, вони можуть, нарікаючи на відсутність механізму, відмовитися виправляти вашу помилку і сторнувати вже проведені нарахування. Вважаємо, що це незаконно. І свіжі роз’яснення тому підтвердження.

І ще. Фінансових санкцій за зайве подання податкової звітності ПКУ не передбачає. Проте не виключено, що місцеві фіскали спробують накласти традиційний адмінштраф за ст. 1631 КпАП за порушення правил ведення податкового обліку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі