Теми статей
Обрати теми

Як ФОП оформити аванс на відрядження

Яким чином ФОП здійснює видачу готівки на відрядження та/або під звіт працівнику?

Видача готівки з кас проводиться за видатковими касовими ордерами або видатковими відомостями (п. 3.4 гл. 3 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Нацбанку від 15.12.04 р. № 637 (далі — Положення). Водночас п. 4.2 гл. 4 Положення передбачено, що підприємці касової книги не ведуть.

Податківці вважають, що оскільки до підприємницької діяльності фізичних осіб застосовуються нормативно-правові акти, які регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб (ст. 51 ЦКУ), то відповідь слід шукати у Законі про бухоблік.

Так, у частині другій ст. 9 цього Закону говориться, що оформити будь-яку операцію можна склавши первинний документ. Такі документи можуть бути складені в паперовій або електронній формах і повинні містити обов’язкові реквізити, притаманні первинному документу.

Одним з таких документів може бути Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт. Його подають працівники, які повернулися із відрядження (п. 3 Порядку складання Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, затвердженого наказом Мінфіну від 28.09.15 р. № 841).

Однак чинним законодавством чітко не визначено форми документів, які повинні складати фізичні особи — підприємці при видачі коштів на відрядження або під звіт.

Враховуючи викладене вище, податківці вважають, що фізичним особам — підприємцям при здійсненні видачі готівки на відрядження або під звіт рекомендовано оформляти первинні документи, дотримуючись вимог Закону про бюухоблік. Тобто скласти документ, який містить усі обов’язкові реквізити первинного документа.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 109.14

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі