Теми статей
Обрати теми

Переведення боргу: чи буде податковий кредит у покупця

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Біляєва Олена
Лист ДФСУ від 11.10.17 р. № 2210/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці торкнулися питання правомірності формування податкового кредиту (ПК) покупцем при переведенні грошового боргу. Тобто за ситуації, коли покупець отримав від постачальника товар, проте не зміг сплатити його і переклав цей обов’язок на іншого платника (поручителя).

При цьому контролери зробили досить неоднозначні висновки.

1. Незалежно від того, що обов’язки щодо плати за товари/послуги покладені на іншу особу, постачальник усе одно складає і реєструє у ЄРПН податкову накладну (ПН) на покупця таких товарів/послуг.

У цьому ми з контролерами цілком згодні. До речі, на підтримку вищезазначеного виступає не лише п.п. «д» п. 201.1 ПКУ, який зобов’язує серед обов’язкових реквізитів ПН вказувати найменування (П. І. П.) покупця – платника ПДВ, а й той факт, що товар був відвантажений безпосередньо такому покупцеві.

Тобто мало місце постачання товарів конкретному покупцеві, на якого згодом і складена ПН згідно з вимогами абзацу першого п. 201.10 ПКУ.

А те, що грошовий борг погашатиметься новим боржником, у цьому випадку значення не має (лист ГУ ДФС у Рівненській обл. від 26.04.16 р. № 938/10/17-00-12-01-07). Адже він просто виконує свої зобов’язання щодо сплати грошових коштів на користь другої сторони (кредитора).

2. У покупця відсутні підстави для включення «вхідного» ПДВ до складу ПК(!).

Зверніть увагу, фіскали доходять такого висновку лише тому, що покупець не оплачував (!) товар постачальникові.

А ось із цим погодитися важко. Так, п. 198.3 ПКУ говорить про те, що ПК звітного періоду визначається виходячи з договірної вартості товарів/послуг і складається з сум ПДВ, нарахованих (сплачених) платником ПДВ протягом такого звітного періоду.

А п.п. «а» п. 198.1 ПКУ дозволяє відносити до складу ПК суми ПДВ, сплачені/нараховані в разі здійснення операцій із придбання або виготовлення товарів і послуг.

Проте акцентувати увагу при формуванні ПК тільки на оплаті товарів/послуг буде неправильно. На наш погляд, тут податківці просто знайшли формальну підставу відмовити покупцеві в ПК. Чому?

По-перше, у вказаних податківцями нормах йдеться не лише про сплачені, а ще й про нараховані суми «вхідного» ПДВ. І про це не варто забувати, оскільки якби ПК формували тільки орієнтуючись на оплату товарів/послуг:

• платники ПДВ повинні були використовувати виключно касовий метод з ПДВ;

• до моменту оплати (на підставі ПН, виписаної за відвантаженням) покупці не могли б формувати ПК.

Проте нагадаємо про існування п. 198.2 ПКУ, який говорить про те, що датою формування ПК вважається дата тієї події, яка відбулася раніше:

• або дата списання коштів з поточного рахунка покупця на оплату товарів/послуг;

• або дата отримання покупцем товарів/послуг.

Відповідно, якщо звичайний покупець (не «касовик») отримав товар/послуг, а разом з ним правильно оформлену і зареєстровану у ЄРПН ПН, він має повне право формувати ПК.

По-друге, після укладення договору переведення боргу покупець товару не міняється (фактичним одержувачем товару залишається перший боржник). І той факт, що він безпосередньо не розрахувався з продавцем, не означає, що товар йому дістався безкоштовно. Адже в нього виникають зобов’язання перед поручителем.

По-третє, нікуди не подівся п. 201.10 ПКУ, згідно з яким:

• ПН, складена і зареєстрована у ЄРПН, є для покупця основою для нарахування сум ПДВ, що відносяться до ПК. А те, що ПН складається саме на покупця, фіскали визнали самі.

Тож думка контролерів, озвучена в листі, що коментується, досить хистка і її можна оспорити.

До речі, крім того, вона не узгоджується з висновками, зробленими раніше самими податківцями (див. лист ДФСУ від 14.12.15 р. № 26560/6/99-99-19-03-02-15).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі