Теми статей
Обрати теми

Коли відряджений працівник не сплачує туристичний збір

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Біляєва Олена
Лист ГУ ДФС у Дніпропетровській обл. від 09.10.17 р. № 2170/ІПК/04-36-12-23-19

Про те, що фізична особа, яка перебуває у відрядженні, звільняється від сплати туристичного збору при оренді житла для тимчасового проживання (ночівлі), прямо вказано у п.п. 268.2.2 ПКУ.

Суб’єкт господарювання, який є податковим агентом зі сплати туристичного збору, запитав у контролерів: як переконатися, що особа, яка орендує житло для тимчасового проживання, є працівником, що перебуває у відрядженні?

Відповідь надали податківці у листі, що коментується.

Вони нагадали загальне визначення службового відрядження із п. 1 Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59, а також про документи, які можуть підтвердити зв’язок відрядження з основною діяльністю підприємства (запрошення, укладений договір, документи, що засвідчують участь відрядженої особи в переговорах тощо).

Потім контролери нагадали про те, як мають бути оформлені первинні документи відповідно до п.п. 1.3 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.05.95 р. № 88.

І наостанок «ощасливили» готельєра відповіддю: якщо працівники суб’єктів господарювання, яким надаються послуги з тимчасового проживання, прибули у відрядження та мають підтверджуючі документи, то такі громадяни не є платниками туристичного збору, тому збір їм не нараховується.

На наш погляд, тут податківці явно «перегнули палку». Справа в тому, що в ПКУ ідеться про те, що особа має просто підтвердити своє перебування у відрядженні (для цього достатньо надати копію наказу про відрядження), а не доводити адміністратору готелю зв’язок відрядження з діяльністю підприємства. Інакше всі клієнти порозбігаються до конкурентів, які не отримували такої індивідуальної консультації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі