Теми статей
Обрати теми

Куди платити ПДФО з орендної плати за земельні паї

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Біляєва Олена
Лист ДФСУ від 06.10.17 р. № 2162/6/99-99-13-01-01-15/ІПК

У листі, що коментується, ДФСУ розповіла, куди сплачувати ПДФО з доходу, виплаченого фізичній особі у вигляді орендної плати за земельні частки (паї). Відповідь шукали в п.п. 168.4.3 ПКУ:

1) відокремлений підрозділ, уповноважений нараховувати (сплачувати) податки, платить ПДФО самостійно до бюджету за своїм місцезнаходженням;

2) за відокремлений підрозділ, не уповноважений самостійно платити податки, ПДФО сплачує головне підприємство за місцезнаходженням такого підрозділу.

Якщо ж відокремлених підрозділів немає і юрособа платить орендну плату орендодавцеві на «чужій» території, то ПДФО платить юрособа за своїм місцезнаходженням (див. таблицю нижче).

Порядок сплати ПДФО

Показник

Є відокремлений підрозділ

Немає відокремленого підрозділу

уповноважений

неуповноважений

Реєстрація в податковому органі

Підрозділ за своїм місцезнаходженням

Юрособа стає на облік за місцезнаходженням підрозділу (неосновне місце обліку)

Юрособа стає на облік за місцезнаходженням об’єкта оподаткування (плата за землю, податок на нерухомість тощо)

Сплата ПДФО

Підрозділ за своїм місцезнаходженням

Юрособа за місцезнаходженням підрозділу

Юрособа за своїм місцезнаходженням (немає працівників за місцем знаходження орендованого об’єкта)

Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ

Підрозділ за своїм місцезнаходженням

Юрособа за своїм місцезнаходженням у вигляді окремої порції за підрозділом. Копію такої порції направляють до податкового органу за місцезнаходженням підрозділу

Юрособа за своїм місцезнаходженням

Додамо, що на відміну від ПДФО, який сплачується до місцевих бюджетів, військовий збір (ВЗ) зараховується до держбюджету. Тому підприємство сплачує ВЗ за себе і за неуповноважений відокремлений підрозділ до бюджету за своїм місцезнаходженням (основним місцем обліку). ВЗ, нарахований уповноваженим відокремленим підрозділом, сплачують за місцезнаходженням такого підрозділу (категорія 132.05 ЗІР ДФСУ).

Говорячи про сплату ПДФО підрозділами підприємства, не можна не згадати про давню проблему: податківці наполегливо не хочуть бачити різницю між відокремленими і структурними підрозділами, застосовуючи до них однаковий підхід. Це підтверджує консультація з категорії 103.07 ЗІР ДФСУ. У ній фіскали наполягають: ПДФО треба сплачувати до місцевого бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) власних або орендованих приміщень (будівель) у різних регіонах України, у яких працюють наймані працівники підприємства, незважаючи на відсутність у такого підприємства відокремлених підрозділів.

Наша позиція: ПДФО за працівників «віддалених» структурних підрозділів юрособа може сплачувати за своїм місцезнаходженням. Але, враховуючи позицію контролерів, чи є сенс «битися з вітряними млинами»?

Головне, щоб до вас не виникли претензії з боку податківців. Тому перш ніж перераховувати ПДФО за місцезнаходженням приміщень (будівель), розташованих в інших регіонах України та/або районах міста, обережний платник може заручитися письмовою індивідуальною податковою консультацією. Навряд чи податківці ризикнуть дати роз’яснення іншого змісту, ніж наведене в ЗІР ДФСУ. А вже отримавши таку «індульгенцію», для хвилювання не буде підстави.

Нагадаємо про плани ввести єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ. Відповідні законопроекти від 21.08.17 р. № 7035 і № 7034 зареєстровані в парламенті. Єдиний рахунок у Держказначействі платник зможе відкрити за своїм бажанням через електронний кабінет. Цей рахунок можна буде поповнювати в будь-який час, а потім використовувати кошти з нього для сплати різних податків: податку на прибуток, ПДФО, рентної плати, екоподатку та інших податків і зборів, передбачених ПКУ, а також ЄСВ.

ПДВ та паливний акциз, як і раніше, доведеться платити окремо, оскільки для них працюють системи електронного адміністрування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі