Теми статей
Обрати теми

Переплата з ПДВ і уточненка

Кравченко Дар’я
Платник ПДВ подає уточненку до ПДВ-декларації. У нього на ПДВ-рахунку є сума, що перевищує суму доплати за уточненкою, а на особовому рахунку значиться переплата. Чи потрібно йому додатково перераховувати кошти при поданні уточненки?

Ні, не треба.

Після того як Кабмін своєю постановою від 19.07.17 р. № 536 вніс зміни до Порядку № 569* повною мірою запрацював п. 2001.6 ПКУ.

* Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою Кабміну від 16.10.14 р. № 569.

1. У разі подання уточнювального розрахунку (УР) платник ПДВ зобов’язаний перерахувати донараховану суму податку в порядку, визначеному ст. 200 ПКУ. Тобто з ПДВ-рахунку (п. 20 Порядку № 569).

Відповідно, якщо на момент списання коштів Казначейством на ПДВ-рахунку буде сума, достатня для сплати зобов’язань за УР, додатково перераховувати кошти не доведеться.

Увага! «Старі» зобов’язання, що виникли до 01.07.15 р., потрібно погашати безпосередньо з поточного рахунку на бюджетний рахунок (п. 87.1 ПКУ).

2. Сплата ж штрафних санкцій і пені здійснюються з поточного рахунку до відповідного бюджету (п. 25 Порядку № 569).

Якщо на дату подання УР значиться переплата на бюджетному рахунку, її можна використати для погашення зобов’язань, які сплачуються з поточного рахунку безпосередньо до бюджету (у нашому випадку — «самоштраф» і пеня) (категорія 135.04 ЗІР ДФСУ).

Причому для цього жодних заяв направляти до контролюючого органу не треба — переплату в погашення зобов’язання за тим самим платежем зарахують автоматично (п.п. «а» п. 87.1 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі