Теми статей
Обрати теми

Оплата отримана після ПДВ-реєстрації: що загрожує єдиноподатнику

Кравченко Дар’я
У ІІ і ІІІ кварталі 2017 року ФОП — платник єдиного податку (ЄП) групи 3 (без ПДВ) виконав роботи для замовника. З 01.10.17 р. він перейшов на сплату єдиного податку з ПДВ (ставка 3 %). І тільки 06.10.17 р. надійшла плата за виконані раніше роботи. Чи треба сплачувати ПДВ у цьому випадку? За якою ставкою сплачувати єдиний податок з отриманої суми — 3 % або 5 %?

Після ПДВ-реєстрації ФОП бере на себе всі обов’язки й отримала можливість користуватися усіма правами, прописаними в розд. V ПКУ. У тому числі нараховувати податкові зобов’язання (ПЗ) за операціями з постачання за «першою» подією (п. 187.1 ПКУ).

У вашому випадку «перша» подія (оформлення акта виконаних робіт) відбулася в безПДВшний період. Тоді ФОП ще не був платником ПДВ, тобто не повинен був і нараховувати ПЗ.

«Друга» подія (отримання грошей) відбулася вже у статусі платника ПДВ. Проте за «другою» подією ПЗ не нараховуються (категорія 101.07 ЗІР ДФСУ). Відповідно, проведена операція пройде повз ПДВ-облік ФОП.

Але! За умови, що на «перехідні» операції не поширюється касовий метод визначення ПЗ (пп. 187.1, 187.7, 187.10 і п. 44 підрозд. 2 розд. XX ПКУ)*. Тоді, у разі надходження оплати, ФОП зобов’язаний задекларувати ПЗ з ПДВ та сплатити їх до бюджету.

* Детальніше див. у Темі тижня «Касовий метод з ПДВ» // «БТ», 2017, № 33.

А ось, що стосується розміру ставки ЄП, то тут слід застосовувати поточну ставку ЄП 3 %.

Річ у тому, що доходом ФОП — платника ЄП є дохід, отриманий протягом звітного періоду у грошовій формі, матеріальній або нематеріальній формі (п. 292.1 ПКУ).

Отримані кошти від замовника є доходом, отриманим у IV кварталі 2017 року, коли ФОП уже став платником ПДВ (п. 293.3 ПКУ). Відповідно і ЄП він повинен сплачувати за новою ставкою (3 %).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі