Теми статей
Обрати теми

Не передали показання квартирних лічильників — платитимете за будинковими лічильниками

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Біляєва Олена, Хмелевський Ігор

Кабмін уніс зміни в Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджені постановою КМУ від 21.07.05 р. № 630. Зокрема, уточнені правила оплати послуг з холодного, гарячого водопостачання і водовідведення в багатоквартирних будинках, обладнаних будинковими лічильниками води і тепла, де окремі або всі квартири обладнані квартирними засобами обліку.

Нині споживачі, у яких немає квартирних лічильників, оплачують послуги водопостачання за показаннями будинкових засобів обліку, не враховуючи витрати води виконавця, юросіб і фізосіб — підприємців, що є власниками або орендарями приміщень у цьому будинку, і сумарних витрат води за показаннями всіх квартирних засобів обліку. Різниця розподіляється між споживачами без лічильників пропорційно кількості жителів квартири.

Тепер аналогічний порядок оплати послуг діятиме також для споживачів, у яких квартирні лічильники є, але вони не передали показання постачальникові послуг.

Важливий момент! Аналогічний механізм оплати послуг споживачами без квартирних лічильників і споживачами, що не передали показання квартирних лічильників, закріплений стосовно послуг із централізованого опалення. Так, установлено, що означена категорія споживачів оплачує послуги за показаннями будинкового засобу обліку теплової енергії пропорційно опалюваній площі (об’єму) квартири, не враховуючи витрати теплової енергії виконавця, юросіб і фізосіб — підприємців, що є власниками або орендарями приміщень у багатоквартирному будинку, і сумарних витрат тепла за показаннями всіх квартирних засобів обліку.

Після отримання показань квартирних лічильників, якщо вони відрізняються від розрахованих за показаннями будинкових засобів обліку, виконавець коригує плату за надані послуги в наступному розрахунковому періоді шляхом зменшення або збільшення об’єму спожитої кожним споживачем послуги. Коригування відображається в платіжному документі за наступний розрахунковий період.

Крім того, чітко визначили випадки, коли плата за послуги нараховується за показаннями будинкового засобу обліку води (тепла), а за його відсутності (несправності) — за нормативами (нормами) споживання:

• у разі відсутності засобів обліку води (теплової енергії), встановлених у квартирі (будинку садибного типу);

• у разі несправності квартирних засобів обліку, що не підлягає усуненню, з моменту її виявлення;

• у разі відсутності у виконавця показань квартирних засобів обліку за розрахунковий період з подальшим перерахунком.

За наявності витоків води із загальнобудинкової мережі споживачі, які не мають квартирних засобів обліку або не передали показання квартирного лічильника, оплачують послуги з холодного, гарячого водопостачання і водовідведення за встановленими нормативами (нормами) за місяць, у якому ці витоки виявлені.

Зверніть увагу! Тепер установлено, що за Методикою, затвердженою наказом Мінбудархітектури і ЖКГ від 31.10.06 р. № 359, оплачують послуги із централізованого опалення місць загального користування багатоквартирного будинку не лише споживачі, які встановили у квартирах індивідуальні (автономні) системи опалення, а й ті, які встановили квартирні лічильники тепла.

У Типовому договорі про надання послуг із централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення уточнили, зокрема, що споживачі повинні самостійно щомісяця знімати показання квартирних лічильників і зазначати їх у платіжному документі або передавати постачальникові послуг будь-яким іншим способом (телефоном, за допомогою електронних сервісів тощо).

Постанова набирає чинності з моменту опублікування (на момент підготовки матеріалу не опубліковано).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі