Теми статей
Обрати теми

Валютні обмеження: з рахунку можна знімати будь-яку суму валюти

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Біляєва Олена, Хмелевський Ігор
Постанова Нацбанку від 22.08.17 р. № 81 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 13 грудня 2016 року № 410»

Нацбанк продовжує послаблювати антикризові обмеження на валютному ринку. Постановою, що коментується, він скасував деякі обмеження. Зокрема, банкам дозволено:

1) видавати фізособам готівкові кошти в іноземній валюті або банківські метали з поточних і депозитних рахунків через каси та банкомати без обмеження за сумою.

Нагадаємо, що з осені минулого року банки могли видавати одному клієнту на добу через касу або банкомат не більше 250 тис. грн в еквіваленті за офіційним курсом Нацбанку;

2) випускати не тільки іменні ощадні (депозитні) сертифікати, а й ощадні (депозитні) сертифікати на пред’явника.

Крім того, відтепер погашати іменні ощадні (депозитні) сертифікати (як у національній, так і іноземній валюті) можна достроково і без обмеження сум. До цього погасити іменний сертифікат без обмеження сум можна було тільки якщо це був іменний сертифікат, виражений в інвалюті, а строк його обігу перевищував шість місяців;

3) погашати сертифікати на пред’явника можна не лише шляхом перерахування коштів на рахунок власника сертифіката або пред’явника.

Крім того, розширено перелік випадків, у яких резидент має право достроково погасити кредит/позику отриману у нерезидента. Так, достроково можна погасити кредит/позику, взяту у нерезидента-кредитора, якщо до складу учасників (акціонерів) такого нерезидента входить іноземна держава або іноземний банк. При цьому ця іноземна держава, про яку йдеться, має належати до країн, що мають офіційну рейтингову оцінку не нижче категорії А, підтверджену в бюлетені однієї з провідних світових рейтингових компаній (Fitch Ratings, Standard&Poor’s, Moody’s).

Постанова, що коментується, чинна з 24.08.17 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі