Теми статей
Обрати теми

Помилка в податковій накладній — немає права на податковий кредит

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 18.08.17 р. № 1676/6/99-99-12-02-01-15/ІПК

Напевно вже кожен платник ПДВ знає*, що з 01.07.17 р. розпочала діяти багатообіцяюча норма ПКУ, яка декларує «залізне» право на податковий кредит (ПК) для покупця, якщо податкова накладна (ПН) зареєстрована у ЄРПН. Дійсно, абзац третій п. 201.10 НКУ передбачає, що така ПН є для покупця товарів/послуг достатньою основою для нарахування ПК і не вимагає якось іншого додаткового підтвердження.

* Детальніше – у статті «Залізне право на податковий кредит з 1 липня 2017 року» // «БТ», 2017, № 27-28.

Що ж виходить? Якщо ПН пройшла реєстрацію у ЄРПН, то жодних «причіпок» до неї вже не може бути?

На жаль, як ми і припускали, самого факту реєстрації ПН у ЄРПН не досить для того, щоб покупець міг «спати спокійно». Підтвердженням тому є лист, що коментується.

Не варто забувати, що п. 201.1 ПКУ вимагає від постачальників правильного заповнення усіх обов’язкових реквізитів ПН. Про це нагадали контролери в листі, що коментується. Вони попередили: ПН, складена без дотримання вимог п. 201.1 ПКУ (а саме — не на дату виникнення податкових зобов’язань), не надає права покупцю на формування ПК за такою ПН.

При цьому якщо постачальник не поспішає виправляти промахи, допущені в ПН, покупець може подати на нього скаргу (додаток Д8 до ПДВ-декларації).

Але! Як і раніше, подання такої заяви не є основою для формування ПК за «помилковою» ПН. Хоча вона зобов’язує контролерів провести перевірку недбалого покупця (абзац двадцять четвертий п. 201.10 ПКУ). Відповідно, контролери можуть його оштрафувати і зобов’язати виправити помилки в ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі