Теми статей
Обрати теми

Списуємо безнадійну дебіторку: ПДВ-наслідки

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ГУ ДФС у Дніпропетровській обл. від 22.08.17 р. № 1707/ІПК/04-36-12-32-20

У листі, що коментується, податківці розповіли про ПДВ-наслідки списання безнадійної дебіторської заборгованості, що виникла за перерахованим авансом.

Що ж, як і раніше, контролери продовжують наполягати — покупцю необхідно відкоригувати суму податкового кредиту (ПК), сформованого за передоплатою непоставлених товарів/послуг.

Звичайно, з таким висновком хочеться посперечатися, адже «коригувальна» ст. 192 ПКУ не містить такої основи для коригування ПДВ-зобов’язань або ПК як списання заборгованості. Тому, на перший погляд, здається, що в ПДВ-обліку нічого робити не треба.

Проте фіскали правильно зауважили: при списанні заборгованості за виданим авансом перестає виконуватися базовий критерій формування ПК, прописаний у п. 198.3 ПКУ.

Нагадаємо, згідно з цією нормою ПК звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, що складається із сум податків, нарахованих (сплачених) протягом такого звітного періоду у зв’язку з:

придбанням або виготовленням товарів і наданням послуг;

• придбанням (будівництвом, споруджуванням) основних засобів;

• ввезенням товарів і/або необоротних активів на митну територію України.

Те, що підприємство списало безнадійну дебіторку за авансом, свідчить саме про те, що придбання товару так і не відбулося.

Тому йому все ж слід відкоригувати суму сформованого раніше ПК за такою операцією. За допомогою бухдовідки (лист ДФСУ від 29.08.16 р. № 18609/6/99-99-15-03-02-15).

А враховуючи те, що таку заборгованість списують на витрати з урахуванням ПДВ, такий варіант стає не лише логічнішим, але і менш ризикованішим.

Про коригування в податковоприбутковому обліку ви можете прочитати в консультації «Списуємо дебіторку: чи треба коригувати фінрезультат» // «БТ», 2017, № 34-35.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі