Теми статей
Обрати теми

Куди платити ПДВ-зобов’язання, самоштраф і пеню при поданні уточнюючого розрахунку з ПДВ

Кравченко Дар’я
Куди платити ПДВ-зобов’язання, штрафні санкції і пеню у разі подання уточнюючого розрахунку до ПДВ-декларації?

Ще 01.01.17 р. Закон № 1797* уніс зміни в п. 2001.6 ПКУ. Внаслідок чого, починаючи із зазначеної дати, у разі подання уточнюючого розрахунку (УР) до ПДВ-декларації платник ПДВ зобов’язаний перераховувати суми ПДВ до бюджету в порядку, визначеному ст. 200 ПКУ.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні» від 21.12.16 р. № 1797-VIII.

Враховуючи те, що зазначена норма вимагає від платників ПДВ проводити розрахунки з бюджетом з рахунків, відкритих у СЕА, відповідно, і оплата за УР повинна була йти через ПДВ-рахунок. Причому вже з 01.01.17 р.

Але! Незважаючи на вищезгадані зміни, платникам ПДВ ще довгий час доводилося діяти за «старими» правилами: платити і ПДВ-зобов’язання, і штрафні санкції за УР з поточного рахунка безпосередньо до бюджету.

А все тому, що на той момент «старий» п. 25 Порядку № 569** зобов’язував платників ПДВ сплачувати податкові зобов’язання (ПЗ) за УР до бюджету виключно з поточного рахунка.

** Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою Кабміну від 16.10.14 р. № 569.

Ситуація змінилася лише після того, як Кабмін своєю постановою від 19.07.17 р. № 536*** уніс довгождані зміни в Порядок № 569.

*** Детальніше – у коментарі «Кабмін підкоригував Порядок електронного адміністрування ПДВ» // «БТ», 2017, № 31.

У результаті:

• в оновленому п. 20 Порядку № 569 прописаний порядок дій ДФСУ у разі подання УР до ПДВ-декларацій за попередні звітні періоди. І він вже передбачає направлення Казначейству реєстру, у якому мають бути зазначені суми ПДВ, що підлягають перерахуванню до бюджету. Відповідно, тепер можна донараховану суму ПДВ (ряд. 18 УР) сміло платити через ПДВ-рахунок;

• а ось у «свіженькому» п. 25 Порядку № 569 прописано: сплата податкових зобов’язань, визначених контролюючим органом, а також сплата передбачених ПКУ штрафних санкцій і пені здійснюються платником податків з поточного рахунка до відповідного бюджету.

Виходить, що в цьому випадку усі штрафні платежі проходитимуть повз ПДВ-рахунок. Як «самоштраф» за УР, так і санкції, нараховані податківцями.

До речі, 01.09.17 р. у категорії 101.17 ЗІР ДФСУ з’явилося і відповідне роз’яснення, що підтверджує усе зазначене вище.

Таким чином, маємо таку картину (див. рисунок).

img 1

Новий порядок сплати ПДВ за УР

При цьому не забувайте, «старі» зобов’язання, що виникли до 01.07.15 р., треба погашати безпосередньо з поточного рахунка на бюджетний рахунок (п. 87.1 ПКУ). З ПДВ-рахунка можна сплатити тільки той податковий борг, який виник після 01.07.15 р.

Залишається нез’ясованим тільки одне питання: з якого моменту треба платити ПЗ за УР на ПДВ-рахунок?

Що ж, постанова Кабміну від 19.07.17 р. № 536 набула чинності 22.07.17 р. Тому, вважаємо, що саме з цієї дати треба було наслідувати нові правила.

Якщо ж ви діяли по-старому і перерахували гроші за УР відразу до бюджету, то у вас виникне переплата на особовому рахунку, тоді як на ПДВ-рахунку висітиме борг.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі