Теми статей
Обрати теми

Податковий кредит за транспортними квитками — на дату подання авансового звіту

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 22.08.17 р. № 1700/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, ДФСУ роз’яснила, на яку дату необхідно формувати податковий кредит (ПК) за документами — замінниками податкової накладної (ПН), зокрема за транспортними квитками та/або готельними рахунками.

Але спершу контролери нагадали про те, що формувати ПК на підставі вказаних документів можна тільки за умови, що транспортний квиток та/або готельний рахунок оформлені правильно. Тобто в них вказані: загальна сума платежу, сума податку і податковий номер продавця (п. 201.11 ПКУ).

Зверніть увагу: ці вимоги не поширюються на квитки, форма яких установлена міжнародними стандартами.

Що стосується дати формування ПК за документами — замінниками ПН, то податківці справедливо відмітили: такою датою є дата подання авансового звіту підзвітною особою. І тут ми з контролерами повністю згодні, адже:

• саме авансовий звіт є підтвердженням того, що підзвітна особа скористалася послугою перевезення (підтвердженням тому є транспортний квиток) або послугою розміщення (є готельний рахунок);

• тільки разом з авансовим звітом подаються документи, що підтверджують витрати, понесені підзвітною особою під час відрядження або виконання окремої цивільно-правової дії з доручення і за рахунок податкового агента.

Втім аналогічну позицію фіскалів можна було зустріти і раніше. Наприклад, у листі ДФСУ від 09.06.15 р. № 11999/6/99-99-19-01-01-15 і в роз’ясненні, розміщеному в категорії 101.13 ЗІР ДФСУ. Тож позиція контролерів не стала сюрпризом.

І наостанок ще один нюанс, що стосується формування ПК на підставі транспортних квитків і готельних рахунків, — суму ПДВ, вказану в таких документах, можна включати в ПК у повному обсязі. На них не поширюється двохсотгривнєве обмеження.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі