Теми статей
Обрати теми

«Касова» зведена податкова накладна: можна складати на оплату навіть без постачань

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 23.08.17 р. № 1729/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У платників ПДВ, що застосовують касовий метод ПДВ-обліку, є одна особливість. У таких щасливчиків* момент виникнення податкових зобов’язань і права на податковий кредит прив’язаний не до дати «першої» події, а до дати руху коштів на поточному рахунку (у касі) такого платника (п.п. 14.1.266 ПКУ).

* Про те, хто і коли повинен застосовувати касовий метод, читайте в Темі тижня «Касовий метод з ПДВ» // «БТ», 2017, № 33.

У зв’язку з цим «касовикам», які перераховані в п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (постачальникам електроенергії, теплової енергії і вугілля, а також постачальникам послуг з водопостачання), надано право складати зведені податкові накладні (ПН) на операції, що мають безперервний або ритмічний характер постачання**.

** Ритмічним характером постачання вважається постачання товарів / послуг одному покупцеві два і більше разів на місяць.

При цьому в «номенклатурній» гр. 2 такою зведеною ПН необхідно вказувати усю номенклатуру сплачених протягом місяця товарів/послуг (п. 19 Порядку № 1307***). Тобто орієнтуватися не на факт постачання (він ролі не відіграє), а виключно на факт оплати товару/послуги.

*** Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

І хоча у визначенні терміна «ритмічне постачання» йдеться про постачання (тобто відвантаження товарів, надання послуг), у листі, що коментується, податківці роблять висновок: ритмічним постачанням вважається отримання оплати два і більше разів на місяць. Тобто платник ПДВ може складати зведені ПН на кожного покупця з урахуванням усієї суми отриманих від нього коштів протягом місяця, у тому числі якщо в такому місяці не було постачань товарів/послуг, визначених п. 44 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, а була лише їх оплата.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі