Теми статей
Обрати теми

«Компенсуючі» ПДВ-зобов’язання — тільки після отримання права на податковий кредит

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 23.08.17 р. № 1730/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці порушили питання — коли у платника ПДВ виникає обов’язок нарахувати «компенсуючі» податкові зобов’язання (ПЗ).

Безумовно, п. 198.5 ПКУ пропонує оформляти зведену «компенсуючу» податкову накладну (ПН) не пізніше за останній день звітного періоду, в якому придбані товари/послуги починають використовуватися в неоподатковуваних, пільгових або негосподарських операціях.

Але! Що робити, якщо ПН на придбання таких товарів/послуг так і не потрапила в ЄРПН у звітному періоді (постачальник зволікає з реєстрацією або ПН заблокована)?

Останнім часом податківці в цьому питанні були категоричні. Так, у категорії 101.06 ЗІР ДФСУ «висіло» роз’яснення, в якому фіскали заявляли: «компенсуючі» ПДВ-зобов’язання слід нараховувати незалежно від того, були включені в ПК суми ПДВ за негосподарськими, необ’єктними або пільговими покупками чи ні.

Виняток робився тільки для безПДВшних покупок (лист ДФСУ від 10.08.17 р. № 1567/6/99-99-15-03-02-15/ІПК; категорія 101.13 ЗІР ДФСУ; втратила силу).

На подив! У листі, що коментується, контролери кардинально змінили свою позицію, заявивши: «компенсуючі» ПЗ за купівлями, здійсненими після 01.07.15 р., нараховуються в тому звітному періоді, в якому постачальник таких товарів/послуг зареєстрував у ЄРПН відповідну ПН.

А це означає, що компенсувати ПК слід тільки в тому звітному періоді, в якому у покупця виникло право на ПК за негосподарськими, необ’єктними або пільговими покупками. Тобто тільки після того, як «вхідна» ПН буде правильно оформлена і зареєстрована в ЄРПН.

Попереджаємо! Як тільки у вас виникне право на ПК за ПН, ви зобов’язані нарахувати «компенсуючі» ПЗ, навіть якщо сама ПН потрапить до ПК у наступному звітному періоді або ви взагалі не скористаєтеся таким правом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі