Теми статей
Обрати теми

Витрати на проїзд у вагоні «СВ» і таксі у відрядженні можна відшкодувати

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 01.09.17 р. № 1785/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці розглянули питання: чи можна без оподаткування відшкодувати витрати, понесені працівником під час відрядження, на проїзд у двомісному купе вагону «СВ» та таксі?

Скажемо відразу: податківці нічого кримінального у цьому не бачать. Річ у тому, що у п. 2.26 розд. II Правил перевезення* передбачено, що кожен пасажир має право займати, як правило, одне місце згідно з придбаним проїзним документом, але за його бажанням і за наявності вільних місць йому може надаватись можливість викупити двомісне купе у вагоні «СВ». Оформляється такий проїзд одним проїзним документом. Тобто так, неначе працівник займав лише одне місце у вагоні.

* Правила перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України, затверджені наказом Мінтранспорту від 27.12.06 р. № 1196.

Враховуючи це, податківці вважають, що сума відшкодованих витрат на проїзд працівника у двомісному купе вагону «СВ» не є його доходом, якщо він надасть документи, що засвідчують розмір цих витрат (п.п. 170.9.1 ПКУ). Для залізничного транспорту достатньо транспортного квитка, зокрема роздрукованої на папері копії електронного квитка.

Крім того, контролери нагадують про документи, що підтверджують зв’язок такого відрядження з господарською діяльністю роботодавця.

Якщо всі ці документи будуть у порядку, то проблем з відшкодуванням таких витрат без оподаткування ПДФО і військовим збором бути не повинно.

Крім того, у листі, що коментується, податківці зробили подібний висновок і щодо користування у відрядженні послугами таксі. Тобто щоб їх відшкодувати без оподаткування, працівник має надати первинний документ, що підтверджує оплату за проїзд, і документ, що підтверджує факт надання таких послуг.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі