Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатник не платить земподаток, якщо в оренду передає нерухомість разом із землею

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 28.07.17 р. № 1405/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

За загальним правилом, якщо юрособа — платник єдиного податку (ЄП) використовує земділянку у своїй госпдіяльності, то вона звільняється від сплати земельного податку за таку ділянку (п.п. 4 п. 297.1 ПКУ). Водночас якщо мова йде про єдиноподатників, основним видом діяльності яких є надання в оренду власного та орендованого майна (код 68.20 КВЕД-2010), то це правило, на думку контролерів, діє не завжди.

Були часи, коли вони виступали категорично проти такого звільнення.

На сьогодні позиція контролерів стала більш лояльною. Вони уже допускають можливість такого звільнення. Водночас, як свідчить лист, що коментується, для цього необхідно, щоб платник ЄП дотримався певних умов. А саме, він має передати земділянку, на якій розташована будівля, в оренду особам, що орендують таку нерухомість. Факт передачі в оренду землі має підтверджуватися укладеними та зареєстрованими в установленому порядку цивільно-правовими угодами з орендарями.

З цими вимогами можна посперечатися. Річ у тім, що згідно із ст. 796 ЦКУ орендареві при передачі в оренду нерухомості надається право користування земельною ділянкою, на якій вона розташована та яка прилягає до неї. Тобто при передачі нерухомості в оренду автоматично з нею передається і земля під нею. Тому виходить, що наявність догору оренди землі для підтвердження господарності використання землі не потрібна.

Водночас якщо ви не хочете сперечатися з контролерами, то краще укладіть такі угоди або просто вкажіть у договорах на оренду нерухомості, що в оренду передається не просто будівля, а й земля під нею. Після цього проблем із звільненням від сплати земподатку бути не повинно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі