Теми статей
Обрати теми

До РРО-межі в 1 млн грн. ФОП-комісіонер включає лише свою комісійну винагороду

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 16.08.17 р. № 1633/Б/99-99-13-01-02-14/ІПК

Фізичні особи — підприємці (ФОП) — платники єдиного податку (ЄП) звільнені від використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО) лише в тому випадку, якщо обсяг їх доходу протягом року не перевалив за 1 млн грн. (п. 296.10 ПКУ).

Це правило не діє, якщо вони продають технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту (п. 6 ст. 9 Закону про РРО). Перелік таких товарів визначено постановою Кабміну від 16.03.17 р. № 231.

На перший погляд, все просто і зрозуміло. Звичайний платник ЄП, щоб визначити, чи не перевищено РРО-межу в 1 млн грн., просто порівнює розмір отриманої виручки від реалізації товарів/послуг з цією межею. Річ у тім, що зазвичай у платника ЄП виручка від реалізації і є його доходом.

Водночас для єдиноподатників-комісіонерів все значно складніше. У них доходом, що оподатковується ЄП, є тільки сума отриманої винагороди, а не весь розмір виручки, отриманої від виконання договору комісії (п. 292.4 ПКУ).

Враховуючи це, у ФОП-комісіонерів виникає закономірне запитання: яку суму (всю виручку, отриману від виконання договорів комісії, чи лише винагороду) йому слід порівнювати із РРО-межею 1 млн грн.?

Відповідь на це запитання надали контролери у листі, що коментується. В ньому податківці цілком справедливо заявили, що ФОП-єдиноподатник-комісіонер має порівнювати з РРО-межею лише той дохід, який підлягає обкладенню ЄП.

Тобто застосовувати РРО ФОП — платники ЄП — комісіонери будуть зобов’язані тільки в тому випадку, коли їх винагорода, отримана від здійснення договорів комісії, перевищить 1 млн грн. Розмір же загальної виручки від здійснення комісійної торгівлі жодним чином не впливає на необхідність застосування РРО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі