Теми статей
Обрати теми

Роздрібний акциз при поверненні алкоголю

Як визначається суб’єктом господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів база обкладення акцизним податком у разі повернення покупцем пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів (у тому числі якщо повернення такого товару відбулося в іншому податковому періоді)?

Суб’єкти господарювання, які реалізують уроздріб підакцизні товарі, такі як пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання, є платниками роздрібного акцизного податку (АП).

Датою виникнення податкових зобов’язань щодо реалізації вроздріб вищезгаданих підакцизних товарів є дата здійснення розрахункової операції відповідно до Закону про РРО, для безготівкових розрахунків — дата оформлення розрахункового документа, а для підприємців, які сплачують єдиний податок, — дата надходження оплати за проданий товар (п. 216.9 ПКУ).

При цьому базою оподаткування є вартість (з ПДВ та без урахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів) таких підакцизних товарів, що реалізовані СГ роздрібної торгівлі.

Враховуючи це, у разі повернення громадянами та іншими кінцевими споживачами пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну база обкладення акцизним податком зменшується на вартість (з ПДВ та без урахування акцизного податку) повернутих товарів, якщо вартість таких товарів включалась до такої бази обкладення акцизним податком.

При цьому дата проведення розрахункової операції з видачі готівкових коштів за повернутий покупцем товар або оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк такого покупця відповідає податковому періоду, коли відбувається таке зменшення бази обкладення акцизним податком.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 106.05

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі