Теми статей
Обрати теми

Безнадійна заборгованість: нові вигадки від ДФСУ

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 01.09.17 р. № 1783/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

Однією з ознак безнадійної заборгованості згідно з п.п. «а» п.п. 14.1.11 ПКУ є закінчення строку позовної давності за зобов’язаннями. Жодних додаткових умов ця норма ПКУ не встановлює.

Проте цей факт ніяк не дає спокою податківцям. Звичайно, адже сума списаної дебіторської заборгованості, яка відповідає ознакам, визначеним п.п. 14.1.11 ПКУ, зменшує фінрезультат (п.п. 139.2.2 ПКУ). Тому контролери і вигадують додаткові обмеження для платників податків.

Так, у листі, що коментується, фіскали заявили: під безнадійною заборгованістю, яка підпадає під ознаку п.п. «а» п.п. 14.1.11 ПКУ, слід вважати заборгованість, за якою минув строк позовної давності, у разі, якщо відповідні заходи з її стягнення не призвели до позитивних наслідків. До речі, аналогічний висновок уже звучав і раніше в листі ДФСУ від 30.08.17 р. № 1765/6/99-99-15-02-02-15/ІПК (ср. ).

У листі, що коментується, контролери пішли ще далі. Вони наполягають: якщо покупець протягом строку позовної давності не здійснив відповідних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості, вона стає безповоротною фінансовою допомогою. До речі, сума такої допомоги, наданої неплатникам податку на прибуток, збільшує фінрезультат звітного періоду (п.п. 140.5.10 ПКУ).

Проте хочемо зауважити, що в ПКУ про таку умову, як «вживання відповідних заходів» для визнання заборгованості безнадійною згідно з п.п. «а» п. 14.1.11 ПКУ, — ні слова. Вона прописана тільки для заборгованості, що відповідає ознаці, визначеній п.п. «є» п.п. 14.1.11 ПКУ (заборгованість, не погашена внаслідок недостатності майна). І використати її для інших «безнадійних» ознак неправомірно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі