Теми статей
Обрати теми

Скорочений час реєстрації ПН та інші новації у веденні ЄРПН

Децюра Сергій
Постанова КМУ від 21.02.18 р. № 204 «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних»

Постановою, що коментується, Кабмін вніс зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1246 (далі — Порядок № 1246).

Час роботи ЄРПН. Скорочено тривалість операційного дня ЄРПН — часу, протягом якого здійснюється прийняття податкових накладних (ПН) / розрахунків коригування (РК) та їх реєстрація або блокування.

Нагадаємо. До цього ЄРПН працював у будь-який день (незалежно від того, робочий він, святковий чи вихідний) з 0-ї до 23-ї години.

Відтепер ЄРПН прийматиме від платників ПДВ ПН / РК тільки в робочі дні з 8-ї до 20-ї години.

Крім того, у випадку, коли 15-те число або останній день місяця (граничні строки реєстрації ПН за першу і другу половину місця) припадають на вихідний, святковий або неробочий день, такі дні будуть вважатися операційними днями.

Отже, платники ПДВ зможуть реєструвати ПН/РК протягом місяця у робочі дні, 15-го числа та в останній календарний день місяця з 8-ї до 20-ї години.

У зв’язку із скороченням часу, виділеного протягом дня для реєстрації ПН, технічне обслуговування та регламентні роботи, що потребують зупинки ЄРПН, податківцям заборонено проводити протягом операційного дня ЄРПН. Вони зобов’язані робити це у іншу частину доби. Звичайно ж, крім аварійних випадків.

Реєстрація заблокованих ПН. Порядок № 1246 також привели у відповідність до нових правил блокування ПН*.

* Детальну інформацію про ці новації читайте у статті «Друге пришестя системи блокування податкових накладних» цього номера.

По-перше, у п. 17 Порядку № 1246 прибрали згадку про те, яка інформація має бути зазначена у квитанції про блокування ПН/РК. Там просто зазначено, що після блокування ПН формується квитанція про зупинення реєстрації ПН/РК і що вона одночасно надсилається постачальнику (продавцю) та отримувачу (покупцю).

Воно і не дивно. Детальний опис інформації, яка має бути вказана у квитанції про блокування ПН/РК, міститься у п. 13 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 21.02.18 р. № 117**. Зокрема, у ній зазначається інформація про причини блокування ПН/РК (конкретний критерій ризиковості, на підставі якого зупинено реєстрацію) і пропозиція щодо надання платником ПДВ пояснень та копій документів, необхідних для прийняття контролюючим органом рішення про реєстрацію ПН/РК.

** Див. матеріал «Порядок зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» цього номера.

По-друге, у п. 19 Порядку № 1246 розширено перелік подій, у день настання однієї з яких відбуватиметься реєстрація заблокованої ПН/РК:

прийняття в установленому порядку та набрання чинності рішенням про реєстрацію ПН;

набрання рішенням суду законної сили про реєстрацію ПН/РК (у разі надходження до ДФС відповідного рішення);

неприйняття та/або відсутність реєстрації в установленому порядку рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК.

Зверніть увагу на останній пункт. Якщо податківці у відведені для них строки не зареєструють рішення про реєстрацію чи відмову у реєстрації ПН (такі ситуації раніше часто траплялись), то заблоковані ПН/РК повинні автоматично зареєструвати.

Наприклад, якщо ПН буде заблокована, а платник ПДВ подасть документи на її розблокування і при цьому податківці не зареєструють своє рішення (не важливо, позитивне чи негативне) протягом 5 (7) робочих днів з дня надходження пояснень і документів, то відповідно до нових правил така ПН буде зареєстрована в ЄРПН. Це має підштовхнути податківців до більш швидшого прийняття рішення щодо наданих «розблокувальних» документів.

Постанова, що коментується, чинна з 24.03.18 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі