Теми статей
Обрати теми

Послуга через Інтернет, оплата через термінал: чи потрібен єдиноподатнику РРО?

Бобро Анатолій
Лист ГУ ДФС у м. Києві від 15.03.18 р. № 1015/ІПК/26-15-14-09-15

У листі, що коментується, київські податківці роз’яснюють порядок застосування платником єдиного податку (ЄП) групи 2 РРО при розрахунках за послуги через Інтернет, про що згадується в п. 2 ст. 3 Закону про РРО. Податківці дотримуються лояльної позиції, відзначаючи таке.

Відповідно до п. 1 ст. 3 Закону про РРО суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані проводити розрахункові операції через РРО з роздрукуванням розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій.

Разом з тим, посилаючись на п. 296.10 ПКУ, вони стверджують, що РРО не застосовують платники ЄП груп 2 і 3 (фізичні особи — підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн.

Враховуючи адресність кодексної норми, контролери доходять висновку: за умови дотримання зазначеного «мільйонного» критерію, єдиноподатник як групи 2 (про якого мовиться), так і групи 3 має право проводити розрахунки з використанням платіжного термінала без застосування РРО.

У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн грн. застосування РРО є обов’язковим.

Увага! У п. 296.10 ПКУ є застереження: його норми не поширюються на платників ЄП, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту. Здійснюючи продаж таких товарів доведеться застосовувати РРО незалежно від обсягу доходу*.

* Детальну інформацію ви знайдете у статті «Шпаргалка підприємця із застосування РРО на 2018 рік» // «БТ», 2018, № 11.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі