Теми статей
Обрати теми

Акцизні накладні і звітність з паливного акцизу при торгівлі паливом у тарі до 2 літрів

Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 26.02.18 р. № 786/6/99-95-42-03-15/ІПК

З 01.01.17 р. операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального в споживчій тарі ємністю до 2 літрів (включно) не обкладаються паливним акцизом, крім реалізації такого пального виробниками (абзац другий п.п. 14.1.212 ПКУ). Торгівля пальним, розфасованим у таку «дрібну» тару, взагалі не вважається реалізацією пального з метою обкладення акцизним податком.

Однак чимало суб’єктів господарювання, які торгують таким крамом, і на сьогодні залишаються зареєстрованими платниками паливного акцизу. У них виникає запитання: чи потрібно їм складати акцизні накладні і подавати декларацію з акцизного податку при продажу палива в споживчій тарі ємністю до 2 літрів?

Відповідь на це запитання надали податківці в листі, що коментується. Вони прямо сказали, що суб’єкти господарювання, які не є виробниками пального і торгують виключно пальним у споживчій тарі ємністю до 2 літрів, не повинні складати і реєструвати акцизні накладні в Єдиному реєстрі акцизних накладних. Річ у тому, що в такому випадку ці суб’єкти не здійснюють поставки пального в розумінні п.п. 14.1.212 ПКУ.

Що стосується подання звітності, то тут схожа ситуація. Особа (не виробник), яка зареєстрована платником паливного акцизу, при продажу пального в споживчій тарі ємністю до 2 літрів не вважається особою, яка реалізує пальне у розмінні п.п. 14.1.212 ПКУ. А отже, у неї у звітному періоді не виникає об’єкт оподаткування або не з’являється показник, що підлягає декларуванню. А якщо це так, то відповідно до п. 49.2 ПКУ за такий період вона не зобов’язана подавати декларацію з акцизного податку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі