Теми статей
Обрати теми

Гарантійний внесок повернули: чи коригувати дохід?

Як уключати до складу доходу платника єдиного податку (ЄП) суми, отримані від орендарів як гарантійні внески?

Доходом юрособи-єдиноподатника групи 3 є будь-який дохід, отриманий протягом звітного періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі (п.п. 2 п. 292.1 ПКУ).

До складу доходу не включаються суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються платником ЄП покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів (п.п. 5 п. 292.11 ПКУ).

Отже, платник ЄП групи 3 у разі отримання «гарантійних» коштів від орендарів уключає такі суми до доходу у періоді їх отримання. Але після закінчення договору та повернення гарантійного внеску, на думку контролерів, у платника ЄП немає підстав зменшити дохід, оскільки такі суми не є авансом або передоплатою за товари (роботи, послуги).

З таким фіскальним висновком податківців з акцентом на формальні «деталі» («не аванс», «не передоплата») ми погодитись не можемо.

Дійсно, гарантійні платежі виконують виключно функцію засобу забезпечення виконання зобов’язань (за умови, що в подальшому їх не було зараховано у рахунок оплати оренди).

Головне, що такі кошти підлягають (!) поверненню після закінчення дії договору (його розірвання). А отже, на підставі того ж п.п. 5 п. 292.11 ПКУ стверджуємо, що при поверненні гарантійних внесків дохід має коригуватись на зменшення.

Але враховуючи фіскальну позицію контролерів, ми б радили зарахувати «гарантійні» коштів у рахунок орендних платежів. При цьому повторно ЄП-дохід не буде виникати, і це не призведе до подвійного оподаткування.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, підкатегорія 108.01.02

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі