Теми статей
Обрати теми

Спадкування земельної ділянки: визнаємо об’єкт обкладення ПДФО

Децюра Сергій, податковий експерт
Лист ДФСУ від 30.03.18 р. № 1308/Ж/99-99-13-02-03-14/ІПК

У листі, що коментується, податківці розглянули правила визначення оціночної вартості землі для нарахування податку на доходи фізосіб (ПДФО) у разі її спадкування.

Вони зазначають, що проводити оцінку вартості земельної ділянки, що передається у спадщину, потрібно тільки у тому випадку, коли така спадщина обкладається ПДФО не за нульовою ставкою (п. 174.8 ПКУ).

Нагадаємо, що земельна ділянка, яка передається у спадщину, обкладається ПДФО за нульовою ставкою лише при успадкуванні (п.п. 174.2.1 ПКУ):

1) членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення;

2) особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування;

3) дитиною-інвалідом.

В інших випадках успадкована земельна ділянка є об’єктом нарахування податкових зобов’язань з ПДФО. При цьому розмір ставки буде залежати від того, хто саме успадковує землю. Так, якщо:

• спадкоємцем і спадкодавцем є резиденти, то розмір ставки становить 5 %;

• спадкоємцем або спадкодавцем є нерезидента — 18 %.

У цьому випадку об’єктом обкладення ПДФО буде оціночна вартість об’єктів спадщини, визначена згідно із законом. Таким законом є Закон України «Про оцінку земель» від 11.12.03 р. № 1378-IV. У ньому, зокрема, прописано, що з метою визначення вартості земельної ділянки проводиться експертна грошова оцінка земельної ділянки, а підставою для її проведення є договір, який укладається заінтересованими особами, а також рішення суду.

Враховуючи це, контролери констатують, що у разі коли фізособа успадковує земельну ділянку, яка обкладається ПДФО за ставкою 5 чи 18 %, то, щоб нарахувати податкові зобов’язання, доведеться проводити експертну грошову оцінку такої ділянки. Якщо ж така спадщина оподатковується за нульовою ставкою, то проводити оцінку не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі