Теми статей
Обрати теми

Важливі «акценти» декларації з екоподатку за І квартал

Шевчук Михайло, податковий експерт
Забруднюєте атмосферу? Чи робили це в минулому році (роках), а тепер відмовилися від видів діяльності, які спричиняють появу забруднюючих речовин? Якщо ви відповіли ствердно хоча б на одне з цих запитань, то ця стаття може стати вам у пригоді. З неї ви дізнаєтеся, що заслуговує на вашу увагу при поданні декларації або як зробити так, щоб не довелося подавати порожньої декларації.

Еко-декларація

Ось уже втретє платникам екологічного податку (за винятком «новачків») доведеться звітувати за формою декларації, затвердженою наказом № 715* (з урахуванням змін, унесених наказом № 495**). У цілому, порядок її заповнення не зазнав змін, якщо не брати до уваги…

* Наказ Мінфіну «Про затвердження форми Податкової декларації екологічного податку» від 17.08.15 р. № 715.

** Наказ Мінфіну «Про затвердження змін до деяких наказів Міністерства фінансів України» від 13.05.17 р. № 495.

Ставки, що зросли

Як і щодо низки інших податків/зборів/платежів, ставки екоподатку з 01.01.18 р. підросли. Але темп зростання не настільки лякає (11,2 % порівняно з минулорічними ставками***). Уперше застосовувати ці ставки потрібно саме зараз: при розрахунку податкових зобов’язань за минулий квартал.

*** Ви могли прочитати про це в Темі тижня «Податкова міні-реформа 2018» // «БТ», 2018, № 1-2.

Заява на прощання

Можливість розпрощатися з необхідністю подання порожніх звітів надає п. 250.9 ПКУ. Він дозволяє не подавати декларації платникам податку, які з початку звітного року не планують здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом звітного року. Для цього потрібно повідомити про це податкову за місцем розташування джерел забруднення, склавши заяву про відсутність у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку.

ДФСУ (категорія 120.05 ЗІР ДФСУ) установлює для виконання цього обов’язку такий же строк, як і для подання декларації з екоподатку за І квартал.

Порожня декларація

Ситуація: вже 3 роки підприємство подає порожню декларацію з екоподатку. Зараз податківці дзвонять і говорять — перездайте «звітну нову» декларацію за ІV квартал 2017 року з кодами забруднюючих речовин. Чи буде штраф?

Що стосується озвученого запитання маємо зауважити таке.

По-перше, зараз вийде подати хіба що уточнюючу декларацію (а не звітну нову).

По-друге, жодного штрафу при поданні такої декларації бути не може, адже обов’язок подати декларацію був виконаний (п. 120.1 ПКУ «поза грою»). Причому факт недоплати податку (за яку можна «постраждати» згідно з п.п. «а» п. 50.1 ПКУ) у цьому випадку також відсутній.

По-третє, під великим сумнівом необхідність подання уточнюючої декларації в такому разі, адже говорити про наявність помилки (яку тепер потрібно виправити) навряд чи доречно.

Головне податкове відомство в категорії 120.05 ЗІР ДФСУ роз’яснює, що в разі відсутності в платника об’єктів оподаткування відповідні додатки не подаються, а рядки податкової декларації екологічного податку прокреслюються. Тому ми вважаємо, що раніше подана вами декларація заповнена правильно.

Вам може стати у пригоді

Публікація

Де знайти

Консультація «Екоподаток: особливості справляння у 2018 році».

<…> граничні строки подання декларації та сплати екоподатку:

• за I квартал 2018 року — 10.05.18 р. та 18.05.18 р.;

• за II квартал 2018 року — 09.08.18 р. та 17.08.17 р.;

• за III квартал 2018 року — 09.11.18 р. та 19.11.18 р.;

• за IV квартал 2018 року — 11.02.19 р. та 19.02.19 р.

«БТ», 2018, № 5

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі