Теми статей
Обрати теми

Позичили каністру бензину – складіть податкову та акцизну накладні

Шпакович Микола, головний редактор журналу «Оплата праці»
Лист ДФСУ від 20.07.18 р. № 3207/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У контролерів запитали, чи підлягає оподаткуванню ПДВ і акцизним податком операція з передачі товарів у позику (товарний кредит).

Юридичні тонкощі. Відповідно ч. 1 ст. 1046 ЦКУ за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов’язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

Із цього контролери роблять висновок: при здійсненні постачальником операції з передачі товару на умовах товарного кредиту право власності на такий товар переходить покупцеві (замовникові) незалежно від часу погашення заборгованості, а покупцем (замовником) повертається постачальнику не безпосередньо той же товар, попередньо отриманий від нього, а інший товар (який відповідає аналогічним критеріям: кількості (об’єму), якості та фізичним характеристикам).

Отже, наявні всі ознаки, які свідчать про перехід права власності на товар, який надано у позику.

ПДВ. Об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України, у тому числі операції з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту (пп. «а» і «б» п. 185.1 ПКУ).

Під постачанням товарів розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (п.п. 14.1.191 ПКУ).

Враховуючи викладене, контролери наполягають, що операція з передачі товарів у товарний кредит розглядається як окрема операція з постачання товару, за якою особа, яка постачає такий товар, зобов’язана нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ та скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну.

Акцизний податок. Реалізація пального для цілей розділу VI ПКУ — це будь-які операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення <…>, які передбачають перехід права власності або права розпорядження (п.п. 14.1.212 ПКУ).

Суб’єкт господарської діяльності, який здійснюватиме будь-які операції, визначені абзацом другим п.п. 14.1.212 ПКУ, є особою, яка реалізує пальне, і є платником акцизного податку (п.п. 212.1.15 ПКУ).

Отже, під час передачі позикодавцем пального позичальнику на виконання умов договору позики здійснюється передача (відпуск, відвантаження) пального від позикодавця до позичальника, що є операцією з реалізації пального, тому позикодавець при здійсненні таких операцій є особою, що реалізує пальне.

При поверненні позичальником пального (такої ж марки та у такому ж обсязі) позикодавцю здійснюється операція з передачі (відпуску, відвантаження) пального від позичальника до позикодавця, тобто позичальник при здійсненні таких операцій є особою, що реалізує пальне у розумінні абзацу другого п.п. 14.1.212 ПКУ.

Платник акцизного податку при реалізації пального зобов’язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати в Єдиному реєстрі акцизних накладних (ЄРАН) (п.п. 231.1 ПКУ).

Отже, контролери роблять цілком логічний висновок: і позикодавець, і позичальник, які здійснюють операції з передачі пального на умовах договору позики є платниками акцизного податку з реалізації пального.

На всі обсяги реалізованого (переданого) пального такий платник зобов’язаний складати в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого (переданого) пального та зареєструвати її в ЄРАН.

Висновок. При передачі в позику (товарний кредит) пального (і при його поверненні) потрібно складати податкові та акцизні накладні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі