Теми статей
Обрати теми

Об’єкт незавершеного будівництва зареєстрований: чи сплачувати податок на нерухомість?

Шпакович Микола, головний редактор журналу «Оплата праці»
Лист ДФСУ від 25.07.18 р. № 3262/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

Ситуація: у Реєстрі речових прав на нерухоме майно за товариством зареєстровано право власності на об’єкт незавершеного будівництва (торгово-офісний центр). Платник запитав у контролерів: чи є ця нерухомість об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно?

У листі, що коментується, контролери цілком справедливо зазначили, що об’єктом оподаткування цим податком є об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки (п.п. 266.1.1 та п.п. 266.2.1 ПКУ).

Від себе додамо, що визначення об’єктів житлової та нежитлової нерухомості наведено у пп. 14.1.129 та пп. 14.1.1291 ПКУ і там незавершені будівництвом об’єкти не згадуються.

Так от, для розмежування нерухомості на оподатковувані та неоподатковувані податківці посилаються на порядок держреєстрації прав на такі об’єкти (п. 1 ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.04 р. № 1952-IV, далі — Закон № 1952).

Для об’єктів незавершеного будівництва передбачена окрема процедура державної реєстрації прав — в окремому розділі у Держреєстрі (ст. 4 та 271 Закону № 1952). А після завершення будівництва відкривається новий розділ у Держреєстрі прав та формується нова реєстраційна справа, присвоюється новий реєстраційний номер такому об’єкту.

Отже, податківці роблять цілком справедливий висновок, що в розумінні Закону № 1952 об’єкт незавершеного будівництва не вважається об’єктом нерухомого майна.

Таким чином, якщо у Реєстрі речових прав на нерухоме майно зареєстровано право власності на об’єкт незавершеного будівництва, то таке майно не є об’єктом оподаткування податком на нерухомість.

Тобто сам факт держреєстрації прав на незавершений об’єкт не змушує його власника сплачувати податок на нерухомість. Лише після його реєстрації як повноцінної будівлі потрібно буде починати сплачувати такий податок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі