Теми статей
Обрати теми

Як уточнити звітність після ФОП-розреєстрації

Чи має право фізична особа після внесення запису до ЄДР* про припинення підприємницької діяльності уточнити показники в раніше поданій декларації?

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Відповідно до п. 177.11 ПКУ фізичні особи, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності за її рішенням, подають податкову декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності, протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Уточнення сум податкового зобов’язання при самостійному виявленні помилок здійснюється у розд. VII декларації, де зазначається сума, на яку збільшується (зменшується) податкове зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб або військового збору.

Згідно з п.п. 6 п. 11.18 розд. XI Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом МФУ від 09.12.11 р. № 1588 (далі — Порядок № 1588), після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа — платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності.

Державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи не припиняє її зобов’язань, що виникли під час провадження підприємницької діяльності, та не змінює строків, порядків виконання таких зобов’язань та застосування санкцій за їх невиконання (абзац другий п.п. 65.10.8 ПКУ, п.п. 4 п. 11.18 розд. XI Порядку № 1588).

Таким чином, якщо фізична особа після внесення запису до ЄДР про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності самостійно виявила помилки у раніше поданій декларації, така фізична особа зобов’язана подати уточнену декларацію.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, підкатегорія 104.09

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі