Теми статей
Обрати теми

«Готівкові» штрафи для ФОП, які працюють без РРО

Чи застосовують до ФОП — платників єдиного податку, які не використовують РРО, штрафи за неоприбуткування готівки в книзі обліку доходів?

Відповідно до п.п. 2 п. 58 Положення № 148* готівка, що надходить до кас, повинна своєчасно та в повній сумі оприбутковуватися. Порядок оприбуткування готівки в касах, у тому числі й під час розрахунків із застосуванням реєстратора розрахункових операцій (РРО) (або розрахункових книжок), визначено в п. 11 розд. II Положення № 148.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148.

Підпунктом 18 п. 3 розд. I Положення № 148 визначено, що оприбуткування готівки — проведення суб’єктами господарювання обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі / книзі обліку доходів і витрат.

Форми книги обліку доходів, книги обліку доходів і витрат та порядки їх ведення затверджено наказом МФУ від 19.06.15 р. № 579.

Абзацом третім ст. 1 Указу № 436** передбачено відповідальність за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готівки — у п’ятикратному розмірі неоприбуткованої суми.

** Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

Враховуючи вищевикладене, фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку повинні забезпечити щоденне за підсумками робочого дня у хронологічному порядку відображення отриманих доходів, у тому числі у готівковій формі, у книзі обліку доходів (книзі обліку доходів і витрат).

Порушення зазначеної вимоги вважається неоприбуткуванням (неповним та/або несвоєчасним) оприбуткуванням готівки, за що передбачено відповідальність у п’ятикратному розмірі несвоєчасно оприбуткованої суми відповідно до норм Указу № 436.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 109.21

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі