Теми статей
Обрати теми

Оприбуткувати товар можна за «саморобною» накладною

Голенко Олександр, податковий експерт
Лист ДФСУ від 12.11.18 р. № 4792/6/99-99-14-05-01-15/ІПК

У фіскалів запитали: якими документами підтверджувати оприбуткування товарів у роздробі і чи можна використати електронні накладні?

У листі, що коментується, податківці цитують п. 12 ст. 3 Закону про РРО, в якому говориться, що облік товарних запасів суб’єкти роздрібної торгівлі (що застосовують РРО) за місцем реалізації зобов’язані вести «в порядку, встановленому законодавством». Ось яким:

ч. 1 ст. 9 Закону про бухоблік, яка підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій (у тому числі оприбутковування товару) називає первинні документи;

п. 2.7 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерській звітності, затвердженого наказом Міністерства фінансів від 24.05.95 р. № 88 (далі — Положення № 88), що дозволяє «саморобні» бланки, які містять обов’язкові реквізити типових форм (у цьому випадку — ф. М-11 «Накладна вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів»).

Обов’язкові реквізити первинних документів перераховані в ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік, абзаці першому п. 2.4 Положення № 88, але головне — щоб ці документи дозволяли ідентифікувати: особу, яка бере участь в операції, дату, назву підприємства, зміст та обсяг операції.

Звісно, форми усіх «саморобних» бланків слід затвердити, але, по-перше, це не обов’язкова умова їх застосування (в одноманітності зацікавлене саме підприємство). А по-друге, хоча контролери вимагають, щоб такі бланки були затверджені наказом про облікову політику, вони (бланки) — не елемент облікової політики, тому їх затверджують іншим наказом/розпорядженням.

А що стосується електронної форми таких документів (дозволена абзацом восьмим ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік; п. 2.3 Положення № 88), то, пославшись на недавні зміни в цій сфері, контролери відмовилися відповідати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі